Американска медицинска сестра и малка дъщеря, освободени от хаитянски похитители

...
Похитители в Хаити освободиха американска медицинска сестра и дъщеря й
Коментари Харесай

Похитители в Хаити освободиха американска медицинска сестра и дъщеря й в сряда, почти две седмици след като бяха отвлечени с оръжие от кампуса на управлявано от християни училище близо до Порт-о-Пренс, подчертавайки сериозните рискове за сигурността за посетителите на столица, която е до голяма степен контролирана от банди.

Отвличането на Аликс Дорсейнвил и нейното дете на 27 юли се случи точно в деня, в който Държавният департамент на САЩ предупреди американските граждани да напуснат „възможно най-скоро“ и нареди неспешното напускане на правителствения персонал на САЩ от Хаити поради опасения за сигурността. Страната остава под заповедта на САЩ „да не се пътува“.

В дните след отвличането El Roi Haiti, християнската група, основана от съпруга на Дорсаинвил, помоли хората да се молят и каза, че работи за безопасното им завръщане.< p>Надеждата намаля сред някои. Войната между бандите все повече измъчва Хаити след убийството през 2021 г. на президента Жовенел Моис. Членовете на бандата редовно убиват, изнасилват и държат жители за откуп. Някои се държат с месеци. Местна организация с нестопанска цел е документирала 539 отвличания от януари насам, значително увеличение спрямо предходните години за страната с повече от 11 милиона души.

В сряда El Roi Haiti потвърди безопасното освобождаване на майката и дъщерята от Ню Хемпшир „със сърце на благодарност и огромна радост.” Държавният департамент на САЩ излезе с изявление, в което благодари на своите междуведомствени партньори от Хаити и САЩ за улесняването на освобождаването. Нито един от тях не даде допълнителни подробности, включително дали е платен откуп.

„Нямаме по-голям приоритет от безопасността и сигурността на гражданите на САЩ в чужбина“, казаха от отдела. „Както можете да си представите, тези хора са преминали през много трудно изпитание, както физически, така и психически.“

В кратък разговор с Асошиейтед прес Ел Рой Хаити каза, че ще коментира повече през следващите дни, но помоли за търпение“ тъй като общността обработва и лекува. Организацията публикува изявление, в което моли никой да не се опитва да се свърже с Дорсейнвил и нейното семейство.

Въздишка на облекчение

Междувременно хаитяните, живеещи близо до кампуса на групата, избухнаха в облекчение и се усмихнаха, когато научиха новината.

„Благодаря ти, Боже!“ Фредлайн Валкорт каза. „Тя е нашата майка в района. Ако имаме някакви проблеми, не е нужно да ходим никъде другаде. Тя щеше да се погрижи за нас.“

Луитес Десумер каза, че е отишла на църква, за да се моли за тяхната свобода. „Не искаме те да напускат страната“, каза тя, докато вдигаше ръце в знак на благодарност за освобождаването.

Християнската група предлага медицински грижи, образование и други основни услуги на хората в най-бедните райони на страната .

В публикация в блог El Roi Haiti каза, че Dorsainvil се е влюбил в хората на Хаити при посещение там след опустошителното земетресение през 2010 г. Във видео, публикувано на уебсайта на организацията, Dorsainvil описва хаитяните като „пълни с радост, живот и любов”, хора, които тя беше благословена да познава.

Дорсенвил е завършила Regis College в Уестън, Масачузетс, където програма подкрепя обучението за медицински сестри в Хаити.

Президентът на колежа, Антоанета Хейс, каза общността изпита облекчение да чуе за безопасното освобождаване на Дорсаинвил и дъщеря й. „Изпращаме нашите молитви и постоянна подкрепа на нейното семейство и приятели, докато започват лечебния процес от това преживяване.“

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР