Погребението на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий ще се състои

...
Погребението на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий ще се състои
Коментари Харесай

Днес е погребението на сливенския митрополит Йоаникий

Погребението на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий ще се състои през днешния ден следобяд в Сливен. Катедралния храм „ Свети Великомъченик Димитър “ от нощес е отворен за поклонение пред тленните остатъци на владиката. По мотив кончината му в Сливен е в тридневен печал.

Архиерейската заупокойна света литургия ще стартира от 10.00 часа в храма „ Свети Великомъченик Димитър “. Пак там в 12.00 часа ще се състои и опелото. След него и последващото поклонение, и  шествие тленните остатъци на митрополит Йоаникий ще бъдат положени в двора при олтара на храма.

Дядо Йоаникий  е митрополит от 1980 година и управлява Сливенската епархия близо 44 години.

Светското му име  е Иван Георгиев Неделчев.  Роден е на 2 март 1939 година в село Пет могили, Новозагорско.  От края на 1968 година архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. Той има научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в  Берн, Швейцария. На 20 април 1975 година в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " е хиротонисан в епископски ранг, а от  1980 година е определен за Сливенски митрополит.

За краткотраен митрополит на овдовелия трон Светият синод назначи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той би трябвало да провежда избора на нов митрополит на Сливенска епархия, а това се чака да се случи до три месеца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР