Погребението на Навални показа някои важни неща за Русия. Светът

...
Погребението на Навални показа

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Погребението на Навални показа някои важни неща за Русия

Погребението на Навални сподели някои значими неща за Русия. Светът наблюдаваше погребението на съветския отстъпник на 1 март, когато хиляди руснаци се подредиха на опашка, с цел да отдадат последна респект.

В събота майка му Людмила Навалная и други съветски жители отидоха на Борисовското гробище, с цел да поднесат цветя на гроба му. Според BBC погребението на Навални сподели някои значими неща за Русия, които отсъстваха от обществената сцена най-малко две години.

Като се има поради актуалната вълна от репресии против несъгласни гласове, не беше ясно какъв брой руснаци ще излязат да се сбогуват с най-яростния критик на Кремъл. През последните дни стотици хора бяха арестувани от полицията в цяла Русия на събития в памет на Навални, а хиляди руснаци участваха на погребението му.

Журналистите на BBC разговаряха с млади и остарели, които се редяха на опашка пред църквата и обявиха, че „ Навални им дава вяра за по-добро и по-светло бъдеще на страната им “.

По-късно тълпата скандира лозунги, които не са се чували по съветските улици от нахлуването в Украйна, като да вземем за пример: „ Свобода за политическите пандизчии! “ и „ Не на войната! “.

И ето една Русия, която отсъства от обществения пейзаж в продължение на две години, Русия, която не поддържа Владимир Путин или войната в Украйна, и която желае да бъде демократична страна.

Това е внезапен контрастност с Русия, показана по държавната телевизия: антизападна, пропутинова Русия, която изцяло поддържа „ специфичната военна интервенция “ в Украйна и която приема авторитаризма в страната.

Журналистите на BBC се чудят дали вчерашните подиуми са просто умиращи остатъци от демократичната народна власт в Русия, „ последно ура “ за свободата на изложение, преди тя да изчезне изцяло.

Онези, които са на власт в Русия, може да мислят по този начин, откакто са приели репресивни закони, предопределени да заглушат и санкционират дисидентите, а водещи фигури са избягали в чужбина или са в пандиза вследствие на това. А със гибелта на Навални опозицията загуби своя най-харизматичен водач.

След две седмици президентът Путин няма да бъде изправен пред съществено предизвикателство на президентските избори в Русия, тъй като най-яростните му критици са отвън бюлетината.

След това, което се чака да бъде съкрушителна победа, управляващите ще показват президента Путин и неговия режим като доста известни, правейки критиците му да наподобяват единствено дребна част от съветската общественост. Според английската медия обаче руснаците настояват, че не гласоподават за Путин, тъй като са съгласни с неговата политика или визия за Русия, а тъй като нямат друга опция.

„ И тъкмо това искаше да реализира Кремъл, като отстрани всички съществени противници от политическата сцена. Журналистът Стив Розенберг оповестява, че това, което е видял в деня на погребението на Навални, е същинска проява на поддръжка за политик, който въодушеви част от съветската общност с различна визия за Русия. Навални е мъртъв, само че за тези хора желанието им за друга Русия е доста живо “, написа английската организация.

Източник: Фокус

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР