Поглед отвъд стартовата решетка на F1 Формула 1 продължава да

...
Поглед отвъд стартовата решетка на F1 Формула 1 продължава да
Коментари Харесай

Кой дърпа конците във Формула 1? Милиардери, автомобилни гиганти и държавни пари...

Поглед оттатък стартовата решетка на F1
Формула 1 продължава да е измежду най-гледаните спортове в международен мащаб, въпреки в последните сезони интригата да е съвсем нулева заради превъзходството на Макс Верстапен и " Ред Бул ". Болшинството от почитателите ликуваха, когато Летящия Нидерландец детронира Люис Хамилтън, само че едва ли са си мислели, че се задава нещо сходно.

Несъмнено F1 е машина за пари, а известността продължава да пораства, изключително след влизането на Netflix зад кулисите на конкуренцията чрез сериала Drive To Survive. Продукцията генерира нови и нови почитатели, както и нови доходи, а както нееднократно сме чували през годините - моторните спортове и по-конкретно Формула 1 е много скъпо наслаждение.

Кои обаче са хората, които стоят зад десетте отбора на стартовата решетка? Ще разберете в идващите редове - дали да имаш тим при най-бързите е волност за всеки милиардер или пък има и други способи за финансиране?
 Getty Images
Доминиращият " Ред Бул "

Както може да се досетите, главната движеща мощ зад шампионтие в последните години е точно компанията за енергийни питиета. Нейният създател Дитрих Матешиц умря през октомври предходната година, само че кончината му не оставя фамилното име надалеч от спорта. Неговите 49% дялове в " Ред Бул " бяха трансферирани на сина му Марк, a пък мажоритарен притежател с 51% е Чалерм Ювидия - тайландски милиардер и също вложител в компанията, а и в тима от Формула 1.

Състоянието на Марк Матешиц е оценено на $20.7 милиарда, а това на Ювидия - на $20.2 милиард. След гибелта на Дитрих Матешиц, Марк пое ангажимент да продължи делото на татко си, а в идващите три сезон в тима би трябвало да влязат минимум $400 милиона.

Легендата " Ферари "

Най-славният тим във Формула 1 продължава да бъде воден от клана Аниели, в тази ситуация в лицето на Джон Елкан, който управлява най-големия пакет - малко повече от 24%. Фамилията е именита в италианския спорт, известна още с връзките си и във футболния Ювентус, 10% са в ръцете на Пиеро - наследник на Енцо Ферари, а 65.5% са пласирани на фондовата борса.
 Getty Images
Отборът попада и под марката " Ферари ", която отвън Формула 1 се прави оценка на повече от 38 милиарда евро, като F1 е главната маркетингова платформа на Скудерията.

Тимът няма купа към този момент прекомерно доста години (последната е от 2007 година с Кими Райконен), само че това по никакъв метод не понижава поддръжката на тифозите и високите упования сезон след сезон.

Новата вяра е обвързвана с много положителното начало на сегашния сезон, както и с това, че Люис Хамилтън ще кара за " черните кончета " от идната година. Британецът преследва осмата си международна купа.

" Сребърните стрели " от " Мерцедес "

Собствеността на " Мерцедес " може да бъде разказана като " света троица " - по 33 % държат Тото Волф, началник на тима, немския тръст, дал името си на отбора, както и главния спонсор в лицето на компанията INEOS.

Волф има извънреден бизнес усет, като оттатък качествата си на началник, през годините е имал акции в " Уилямс ", както и в английския авто производител " Астън Мартин ", а също по този начин се е занимавал с мениджмънта на разнообразни водачи през годините.
 Снимка: Getty images
Всъщност сега " Мерцедес " е ребрандираният тим на " Браун Джи Пи ", който бе продаден на немската марка през 2010 година и името му бе заменено.

Няма потребност да се разясняват триумфите на отбора по-късно, защото Люис Хамилтън завоюва шест от седемте си трофеи точно с болидите на този тим. Първата пък бе за " Макларън Мерцедес ".

Французите от " Алпин "

Френският отбор носи това име от 2020 година, откакто преди този момент в продължение на пет години бе " Рено ", а Жерар Лопес, който даде началото на отбора в настоящия му формат, го бе закупил като " Лотус " през 2011-а.

65% от акциите са на фондовата борса, тъкмо както при " Ферари ", а предишното лято " Алпин " се снабди с холивудски вложители в лицето на Райън Рейнолдс и Роб Макълхени. Двамата артисти, които нашумяха около покупката на футболния " Рексъм ", са част от група, която за 200 милиона евро взе 24% от акциите на френския отбор.
 Снимка: Getty Images
Сред останалтие там са консорциуми, които имат дялове в Милан, Ливърпул и Тулуза във футбола, както и в Бостън Ред Сокс В МЛБ, Питсбърг в НХЛ, както и в отбор от НАСКАР.

Тимът тогава бе оценен на 833 милиона евро.

" Макларън "

Британският отбор е измежду знаковото наличие във Формула 1 - 12 трофеи при водачите и 8 при конструкторите са повече от задоволително доказателство за това. Създаден от Брус Макларън, в този момент тимът продължава да е благосъстоятелност на " Макларън груп " (67%), само че измежду останалите 33% има забавно наличие.
 Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Включително на бахрейнския държавен фонд, който е акционер в отбора от 2007 година насам, както и на публичния капиталов фонд на Саудитска Арабия, нашумял около парите, които наля във футболния Нюкасъл и в елитния голф.

Въпреки съществуването на арабски вложители, " Макларън " е надалеч от шампионските си дни, въпреки да има проблясъци, само че несъмнено липсва постоянството.

" Заубер "

Швейцарците също са непрекъснато наличие във Формула 1 откогато Петер Заубер ги вкарва в елита през 1993 година.

Поради спонсорски аргументи сега се споделят Stake F1 Kick Sauber Team. И през предишния месец публично станаха част от фамилията на немския авто тръст " Ауди ", който се чака да стартира да работи още по-сериозно с отбора през 2026 година, когато ще стартира да доставя шасита и мотори на тима.
 Снимка: Getty Images
Германците започнаха навлизането си в " Заубер " през 2022 година, договорката бе оповестена публично през 2023-а, а по непотвърдена информация 25% от акциите са коствали на " Ауди " към $650 милиона.

Компанията към този момент има собствен представител в борда на шефовете и последователно ще усилва въздействието си до момента в който пристигна 2026-а.

Семейният " Астън Мартин "

Семеен не е преувелично изказване, тъй като притежател е Лорънс Строл, канадски милиардер, а един от водачите е Ланс Строл, който е негов наследник.

Строл-старши взе тима, когато той бе нашумял под името " Форс Индия " през 2018-а, а по-късно го преименува на " Рейсинг Пойнт ", с цел да стигнем до ерата " Астън Мартин ". Това се случи, откакто заплати $238 милиона за 16% от акциите на марката коли, които кара Джеймс Бонд в именитите 007 филми.
 Снимка: Getty Images
Той обаче не е единственият вложител - група негови другари, несъмнено, милиардери, също наливат пари в отбора, а през 2026-а година " Хонда " ще се включи като снабдител на мотори.

Странниците от " Хаас "

Отборът е благосъстоятелност на Джийн Хаас. Освен с паметния си към този момент някогашен началник Гюнтер Щайнер, " Хаас " не може да се каже, че е оставил трайна следа във Формула 1 от дебюта си през 2016 година досега.

Колкото до Джийн Хаас - за него се знае единствено, че е милиардер, който има сериозен бизнес, обвързван с автоматизация. В един миг в тима бяха наливани съветски пари, като даже имаше и съветски водач - Никита Мазепин, само че това завърши стремително.
 Снимка: Getty Images
За да се снабди с отбор във Формула 1 той закупи активите на несъществуващия към този момент тим на " Маруся ", банкрутирал през 2014 година.

Малките " червени бикове "

Дъщерният отбор на " Ред Бул ", който през настощия сезон носи късото име " Република България ", допълнено със спонсорско звание, е привързан с историята на няколко изчезнали към този момент тима, в това число и този на " Минарди ".
 Снимка: Getty Images
Тук разпределението е същото, както и в огромния брат - 49% са на Марк Матешиц, а останалите 51 на Чалерм Ювидия.

Легендата " Уилямс "

" Уилямс " е синоним на Формула 1, само че сега името е единственото, което свързва тима с именитата фамилия. Малко преди гибелта на сър Франк Уилямс тимът бе закупен от американската капиталова група " Дорлитън Кепитъл " за към $160 милиона.

След договорката Клеър Уилямс, дъщерята на сър Франк, също си потегли.
 Снимка: Getty Images
Така славният английски отбор е с американски мениджмънт сега и няма изгледи да се върне към славните си дни, в които завоюва 7 конструкторски трофеи и още 9 при водачите.

Кои са мераклиите да се появят във Формула 1?

След като " Ауди " ще навлезе напълно през 2026-а година, друга марка от портфолиото на " Фолксваген груп " също гледа към стартовата решетка.

Става дума за " Порше ", като се приказва за договаряния с " Ред Бул ", " Уилямс " и " Макларън ", само че все още няма нищо съответно.

Специалистите сочат, че някогашния " Алфа Таури " и понастоящем " Република България ", филиалът на " Ред Бул ", наподобява като най-хубав вид за немската марка.

Други клюки пък пращат " Тойота " измежду претендентите за популярност, до момента в който " Форд " към този момент разгласи завръщането си като сътрудник на " Ред Бул " от сезон 2026 нататък.

Популярната в автомобилизма фамилия Андрети от няколко години се пробва да влезе във F1, само че все без триумф.

Следващият им опит ще бъде за 2027-а година в композиция с " Кадилак ".

Александър Сотиров,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР