Поглед към най-новата технология, която навлиза в нашия живот -

...
Поглед към най-новата технология, която навлиза в нашия живот -
Коментари Харесай

ChatGPT: Решения за секунди, които обаче крият опасности


Поглед към най-новата технология, която навлиза в нашия живот - ChatGPT. Това е програмен продукт с изкуствен интелект, който за няколко месеца откри доста приложения.

Габриела Андреева ревизира какво може да прави този чатбот и за какво не всички в IT промишлеността са във екстаз от появяването му.

Текст за ария или предложение за фамилна почивка - за секунди изкуственият разсъдък дава решение на поставената от нас задача.

Накрая, с цел да не се напрягаме, го помолихме да напише писмо до туристическата организация и имаме едно положително писмо.

Чатботовете като ChatGPT синтезират информацията от милиардите думи в интернет. Това обаче крие своите опасности.

„ Те нямат разбиране за истина или неистина. На тях не може да бъде разчитано като на влиятелен източник на информация, по-скоро като на копилот, който ти оказва помощ да изучаваш “, разяснява Иван Петров, управител на финтех компания.

Като управител в международна компания в областта на IT технологиите Иван управлява огромен екип и стотици чиновници. Признава, че изкуственият разсъдък е част от работата им, само че човешкият фактор остава главен детайл.

Тази технология ще бъде главно асистент, който може да бъде извънредно мощен, икономисва доста време и на процедура пари.

“Човекът става все по-незабележим в работата на машините, по тази причина мислим, че изкуственият разсъдък стартира да навлиза, само че той към момента няма схващане. Това е машинна технология, която ни асистира. Изкуственият разсъдък по-скоро уголемява нашите благоприятни условия, в сравнение с да ни изключва ”, споделя Ясен Танев, специалист по киберсигурност.

Новите технологии обаче крият рискове от етична позиция, предизвестяват специалистите.

„ Когато изкуственият разсъдък взима решения, би трябвало да има човек с високи етични и морални качества, който да прекъсне веригата, изключително в браншове, които засягат живота. Сега съгласно мен този надзор го няма - погледнете прахосмукачката, която обикаля къщата ви, прави 3D mapping, знае какво имате и по кое време сте си у дома. Вие знаете ли тези данни къде отиват ”, запита Ясен Такев.

Освен за работа, изкуственият разсъдък се употребява даже за писане на научни писания, само че и за развлечение. Разказва вицове, готварски предписания, дава препоръки за корекция на електроуреди и даже може да напише сюжети за филми или книги.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР