Подземен комплекс на повече от 2 000 години, прокопан в

...
Подземен комплекс на повече от 2 000 години, прокопан в
Коментари Харесай

Уникален подземен комплекс на 2000 г. разкриха в Йерусалим

Подземен комплекс на повече от 2 000 години, прокопан в скалата под Западната стена Йерусалим, откриха археолози преди дни.

Разкопките са водени от Барак Моникендам-Гивон и Техила Садиел.

Съоръжението се състои от няколко стаи. Според учените комплексът евентуално е употребен от локалните жителите, преди да бъде опустошен Вторият храм на римляните през 70-а година сл. Хр.

Археолозите оповестяват, че структурата е била покрита напълно от мозаечен под на социална постройка, издигната върху него преди 1 400 години, по време на Византийската империя.

Учените, взели участие в разкопките, дефинират находката като неповторима. Те обаче още не са сигурни каква е била задачата на подземния комплекс в Йерусалим.

 Йерусалим

Археолозите се затрудняват да дефинират какво е наложило влагането на такива големи старания при прокопаването на комплекса в твърда канара, единствено с цел да бъдат завършени няколко стаи.

Освен впечатляващия комплекс археолозите са разкрили още остатъци от маслени лампи, съдовете за готвене, каменна чаша (уникална по рода си, датираща от интервала на Втория храм). Намерено е и каменно корито, употребявано за ритуално филтриране.

След разрушаването на Втория храм Западната стена е единствената, която се е запазила. Затова се смята за най-свещеното място на изповядващите юдаизма.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР