Подвижни урни за карантинирани на 2 октомври няма да има.

...
Подвижни урни за карантинирани на 2 октомври няма да има.
Коментари Харесай

ЦИК: Подвижни урни за карантинирани на 2 октомври няма да има

Подвижни урни за карантинирани на 2 октомври няма да има. От ЦИК оповестиха, че нямат законово съображение да разкрият мобилни секции, тъй като в страната не е въведена изключителна епидемиологична конюнктура. По данни на единния информативен портал все още в изолираност са към 9800 инфектирани с ковид.

Изборите през април, юли и ноември предходната година се организираха в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. На 1 април тази година тя беше анулирана.

" Законът за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние не работи. А там беше избрана законова опция, при която ЦИК и останалите органи които провеждат избори можеха да разкриват преносими секционни изборни комисии, с цел да гласоподават карантинирани лица ", съобщи пред Българска национална телевизия Росица Матева - заместник-председател и представител на ЦИК.

Така законово съображение за откриване на преносими секции за карантинирани няма.

От здравното министерство настояват, че разпоредбите за гласоподаване на инфектираните с ковид и контактните им би трябвало да бъдат избрани от ЦИК.

" Ние като Министерство на здравеопазването издаваме заповед, с която упоменаваме какви са ограниченията, които би трябвало да бъдат спазвани. И надлежно за групите, които посещават карантинираните за гласоподаване по какъв начин би трябвало да бъдат облечени, каква стерилизация, каква отдалеченост да съблюдават. Това е отговорността на Министерство на здравеопазването. Останалите решения кой по какъв начин ше гласоподава се взимат от ЦИК ", разяснява доктор Асен Меджидиев - длъжностен министър на опазването на здравето.

От ЦИК разискали проблема със здравния министър.

" Търси ЦИК към момента някакво законово съображение да откри метод, по който да могат да гласоподават тези лица. Все още нямаме решение. Така че не мога да кажа какъв ще бъде методът, по който лицата, които към датата на изборите ще бъдат под карантина, могат да подадат заявление и да гласоподават ", сподели Росица Матева.

Дали оставащите 12 дни до вота ще стигнат на ЦИК да откри законово съображение и да провежда гласуването за карантинирани, следва да разберем. Вече е несъмнено - здравните управляващи нямат причина да постановат ограничаващи ограничения на 2 октомври.

" Носенето на маски не е наложително. Ние го предлагаме изключително за хората в по-високите възрастови групи. Хронично заболели. Дезинфектанти ще има във всяка изборна комисия. Ще се прави проветряване, ще се прави стерилизация ", съобщи доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

Задължително ще е и спазването на отдалеченост пред и в изборните пространства.

" Имаме учебни заведения огромни в които има по 10-15 секции. Там по време на най-активно гласоподаване в избрани часове се струпват хора. Това желаеме да избегнем. За това рекомендацията ни към уредниците е по-добре тези хора да изчакват на открито, да се пускат на порции ", сподели доцент Ангел Кунчев.

Според основния държавен здравен контрольор стерилизация на машините след всяко гласоподаване не е наложителна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР