Подвариант на варианта Омикрон на коронавируса е открит в 57

...
Подвариант на варианта Омикрон на коронавируса е открит в 57
Коментари Харесай

Няма край! Откриха по-заразен подвариант на Омикрон в 57 стр...

Подвариант на разновидността Омикрон на ковид е открит в 57 страни, заяви Световната здравна организация (СЗО). Възможно е той да се окаже още по-заразен от истинската версия, съобщи Франс прес.

Омикрон се трансформира в преобладаващия вид на ковид след откриването си в Южна Африка преди 10 седмици. В седмичния си епидемиологичен бюлетин, оповестен нощес, СЗО изяснява, че разновидността, откриван в 93 на 100 от пробите, има няколко подварианта - БА.1, БА.1.1, БА.2 и БА.3. От тях първите два са идентични на 96 на 100 с оригинала, написа dnes.dir.bg.

Констатира се обаче очевидно нарастване на броя на случаите на разновидността БА.2, който съдържа голям брой разновидности, разнообразни от истинската версия, изключително в протеиновия " шип ", отговарящ за навлизане в човешките кафези.

До момента проби от разновидността БА.2 са били предоставени от 57 страни. В някои от тях този подвариант към този момент съставлява над половината от изследваните проби на Омикрон. Той към този момент става преобладаващ във Филипините, Непал, Катар, Индия и Дания.

СЗО съобщи, че към момента не се знае задоволително за разликите сред подвариантите на вируса и прикани да се извършат проучвания за качествата на разновидността, в това число инфекциозност, тежест на предизвикваното заболяване и способността му да заобикаля имунната отбрана.

Какво демонстрира датско изследване

Подвариантът БA.2 на разновидността Омикрон на новия ковид е по-силно инфектиран от " главния " БA.1 и по-способен да се популяризира измежду имунизирани хора, съгласно датско изследване, което проучва коронавирусните инфекции допълнително от 8500 датски семейства сред декември и януари. На " истинския " вид БA.1 се дължат 98 на 100 от всички случаи с Омикрон, само че неговата вариация БA.2 бързо се е трансформирала в преобладаваща в Дания и " детронира " БA.1 през втората седмица на януари.

Заключението на учените е, че БА.2 има имуно-инвазивни качества, които в допълнение понижават защитния резултат на имунизациите против инфекцията, споделят създателите на проучването от изследователския институт " Statens Serum Institut ", университета на Копенхаген, Статистическия институт на Дания и Техническия университет на Дания.

" Ако сте бил изложен на Омикрон БА.2 в семейството, е 39 на 100 по-вероятно да се болестите в границите на седем дни. Ако сте били в контакт с БА.1, вероятността е 29 на 100 ", сподели ръководителят на проучването Фредерик Плеснер пред Ройтерс.

Резултатите сочат, че БA.2 е към 33 на 100 по-силно инфектиран от БA.1, сподели той.

Случаи с БA.2 са регистрирани в Съединени американски щати, Англия, Швеция и Норвегия, само че в по-малка степен спрямо Дания, където подвариантът е виновен за близо 82 на 100 от случаите на зараза.

Изследването е посочило, че БA.2 относително по-често от БA.1 заразява изцяло имунизирани и хора с бустерни дози ваксини, което е знак за " имуно-инвазивните свойства " на подварианта.

Въпреки това имунизациите имат значима роля, защото изцяло имунизираните и тези с бустерни дози по-рядко се заразяват и популяризират който и да е от подвариантите спрямо неимунизираните, споделят откривателите. Предварителни резултати сочат, че няма разлика в броя хоспитализации при случаите на БА.1 спрямо БА.2.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР