Подтикнати от по-ниските цени, все повече хора прибягват до закупуването

...
Подтикнати от по-ниските цени, все повече хора прибягват до закупуването
Коментари Харесай

Треска за евтини учебници в Пловдив! Ето къде

Подтикнати от по-ниските цени, от ден на ден хора прибягват до закупуването на учебници и пособия втора ръка. Само броени дни откакто удари школският звънец се извиха опашки пред ученическите тържища. Заради големия напор чиновниците на борса „ Енигма “ останаха час след края на работното си време в събота.

Очаквано най-заинтересовани се оказват „ зайците “ от гимназиите, както и деветокласниците и десетокласниците. Те идват със описите, съпроводени от своите родители и благодарение на чиновниците закупуват нужните им пособия и учебници.



„ В петък ни дадоха листата и още на идващия ден дойдохме да ги закупим. Някои от тях обаче не са налични “, споделя татко, който съпровожда сина си. Такива случаи не били необичайност, поради огромния интерес към ученическите принадлежности втора употреба и тогава родителите се принуждавали да допълват с нови, изясняват от борсата за учебници „ Енигма„.

„ Случва се и при закупуване на нови, в случай че няма наличност от част от тях, да ги допълват с използвани “, прибавят продавачите. Най-дефицитен бил учебникът по предприемачество на издателство " Мартилен ". Причината е, че складовете в Пловдив не работели с него и се налагало да се вършат поръчки за доставка от столицата.

„ От финансова позиция избрахме да купим втора ръка. Миналата година взехме нови и ни костваха към 130 лева Надяваме, се в този момент да са на половина, другояче няма сметка “, споделя деветокласничката Мария Костуркова. Тя учи в Търговската гимназия, а обичаният й предмет е немският. Други фамилии, които също се бяха наредили на опашката, предходната година се охарчили по 160 лева за образователни принадлежности. Учебниците на борсата се търгуват сред 60 и 70% от действителната им цена.

Пред борса „ Енигма “ не липсваха и пристигнали с желание учебниците от предходната година да им бъдат изкупени от търговците. „ Изкупуваме ги на 30%. Само в случай че са непокътнати на 40%. Обикновено при 11 клас ги взимаме на 40% “, обясниха от борсата за учебници. Най-често родителите носели за изкупуване учебници за 8 клас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР