Подсъдимите за събарянето на склада Ориент Табако“ в Пловдив, започнало

...
Подсъдимите за събарянето на склада Ориент Табако“ в Пловдив, започнало
Коментари Харесай

Оправдателни присъди за събарянето на склада „Ориент Табако“ в Пловдив

Подсъдимите за събарянето на склада „ Ориент Табако “ в Пловдив, почнало на 6 март 2016 година и спряно с митинги, бяха оправдани. Обвинението против шефовете на компанията притежател на тютюневия склад Георги Бранеков и Александър Николич беше, че са наредили разрушаването на постройка, монумент на културата.

В хода на делото обаче се потвърди, че „ Ориент Табако “ не е културна полезност, макар впечатляващия си като архитектура тип. „ Ако една постройка не е получила статут на монумент на културата по законовите процидури, тя не е. Дори и да е Айфеловата кула или дворецът Версай “, съобщи адвокатката на Бранеков и Николич Розалина Апостолова.

Причината тютюневият склад да не е вписан като културна полезност е една неточност на НИПК от 1975 година При списък на културното завещание на Пловдив тогава неправилно е включен различен тютюнев склад, който се намира на отсрещния ъгъл, а не „ Ориент Табако “.

Години по-късно в НИПК, а по-късно и в наследника му – НИНКН, са наясно с гафа, само че процедурата складът да бъде разгласен за монумент на културата по този начин и не е извървяна до дъно, въпреки да има предложение за това. Така все още на събарянето си, а и до ден сегашен постройката няма статут на културна полезност, респективно бутането й не е закононарушение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР