Подредбата на стоките в супермаркетите никога не е била случайна.

...
Подредбата на стоките в супермаркетите никога не е била случайна.
Коментари Харесай

Супермаркетите манипулират децата ни!

Подредбата на стоките в супермаркетите в никакъв случай не е била инцидентна. Оказва се, че пропагандата е ориентирана както към нас като консуматори, по този начин и към малчуганите, които постоянно вървят с родителите си на пазар.

На всеки се е случвало да види по какъв начин малко дете се тръшка за следващото лъскаво опаковано лакомство на майка си. Безсилието и укорителните погледи постоянно карат родителите да се съгласяват с желанията на децата си, единствено и единствено те да млъкнат. Оказва се обаче, че виновността не са пропуските във възпитанието, а елементарни маркетингови трикове, които непосредствено въздействат на детския мозък.

Продуктите в магазина са по този начин подредени, че в полезрението на хлапетата постоянно да попадат сладките неща. Това притегля вниманието им и предизвика желанията им.

 Супермаркет

За да проследят какво виждат детските очи в магазина, създателите на Списание 8 са провели забавен опит. 12-годишният Апостол, висок към метър, трябваше да обиколи случаен супермаркет с камера на главата си. С нея бяха проследени продуктите, позиционирани на равнището на очите му. Оказва се, че до 90% от тях са с високо наличие на захар. Всички те са с шарени и атрактивни опаковки, които притеглят детското внимание.

Друг трик на продавачите са стоките на касата. Там още веднъж се концентрират сладки и шарени неща. Това са главно артикули, които постоянно виждаме по малкия екран и ангажират подсъзнанието.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР