Подписването на меморандума с Gemcorp и американската IP3 Corporation бе

...
Подписването на меморандума с Gemcorp и американската IP3 Corporation бе
Коментари Харесай

Как Промяната опита да даде енергетиката на България на една офшорка

Подписването на меморандума с Gemcorp и американската IP3 Corporation бе на 23 март, 2023 г. Снимка: Красимир Свраков
Автор:. Следвайте " Гласове " в Телеграм

Gemcorp - мистериозната компания, в която се преплитаха американски, съветски, български връзки, а и омански - около КТБ, бе върната шумно на терена от ГЕРБ посредством неделна изключителна конференция. На нея партията на Бойко Борисов упрекна “Продължаваме смяната ”, че са опитвали да дадат цялата ни енергетика на една офшорка.
Онези, които бяха не запомнили по какъв начин през март 2022 година изненадващо научихме от държавното управление на Кирил Петков, че 1 милиард $ ще се изсипят в зелената стопанска система у нас, бяха стреснати в неделя, че страната ще заплаща, тъй като меморандумът сред страната ни и Gemcorp не е бил преустановен.
Това удостоверява и служебният министър на енергетиката Росен Христов, който е дал документи на ГЕРБ.

Какво тъкмо обещаваше тази компания (според приложение към въпросния меморандум)?
1. Разполагане на дребни модулни нуклеарни реактори в цялата страна
2. Включително и на площадката на непостроената АЕЦ “Белене ”, а също и в АЕЦ “Козлодуй ”, когато бъдат спрени пети и шести блок.
3. Публично-частно партньорство за предстоящ промишлен комплекс в Маришкия басейн.
4. Внос на американски полутечен газ през връзката с Гърция. 
5. Помощ за рационализация на “Топлофикация София ”.
6. Съдействие за оценка на опциите за развиване на хибриден комплекс в “Марица-изток ” с потребление на запасите от лигнитни въглища за произвеждане на синтетични горива и на химически произведения посредством потребление на въпросните дребни нуклеарни реактори.
7. Компанията ще способства за възстановяване на експертизата на Агенцията за нуклеарно контролиране, с цел да се приготви да издава лицензи за модулни реактори. 
8. Има клаузи за разрешаване на разногласия сред страните, като е конкретизирано, че това ще става пред Международния арбитраж в Париж. Пише, че всяка от страните може да се откаже от декларираните планове, като даде 30-дневно предупреждение.
Как започва тази сага и кои са главните герои в нея?
На 23 март 2022 година се появява публично известие от Министерството на енергетиката, че министър Александър Николов, представителят на “Ай Пи 3 Корпорейшън ” Майкъл Хюит и създателят на “Джемкорп Кепитъл Мениджмънт ” Атанас Бостанджиев подписват съглашение. Това се случва в постройката на Министерския съвет, а формалните фотоси демонстрират, че церемонията е под погледа персонално на министър-председателя Кирип Петков.
По-късно импровизирано ще се разбере, че никой в Министерския съвет, даже Лена Бориславова, не съумява да спре своя патрон, който безусловно лети към Гранитната зала и формалните фотоси.
Енергийният министър Николов звъни и в Столична община, с цел да желае среща сред кмета Йорданка Фандъкова и американските вложители на тематика софийската “Топлофикация ”. От екипа й отхвърлят диалог, от което е мощно неудовлетворен министър Николов. По-късно в общината се майтапят, че за разлика от Лена Бориславова те четат деликатно гугъл, където са наблюдавали връзките на вложителите.
Според информация на “Свободна Европа ” от 24 март България е подписала меморандум за съдействие в енергетиката с фонд на някогашен шеф на съветската банка Внешторгбанк (ВТБ).Сайтът Bird прецизира, че въпросният фонд е обвързван с съветски предприемач, доближен до глобения от Запада шеф на съветския държавен боен конгломерат “Ростек ” Сергей Чемезов.
Името на българина Атанас Бостанджиев стои зад фонда “Джемкорп ”. Той го основава през 2014 година Преди това е бил изпълнителен шеф на сдружението VTB Capital - капиталовото звено на съветската ВТБ, глобена от Съединени американски щати след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Бостанджиев и сдружението му получават през 2013 година 10% от КТБ, а година по-късно банката банкрутира. Българинът и оманците желаят да влагат в спасяването на банката на Цветан Василев.
Пак Bird разкрива, че зад Gemcorp стоят връзки с съветския олигарх Алберт Авдолян - предприемач, който влага основно в телекомуникации. А името му е било забъркано като покупател на “златен паспорт ” в Малта – скица, която Европейска комисия се бори да спре за всички страни, които я оферират, в това число и България. Авдолян държи и дялове в “Газкомплектсервиз ”, дъщерна компания на “Газпром ”.

Името на Gеmсоrр се появява и пpeз 2019 година в чeшки мeдии като кандидат-купувач на ЧЕЗ у нас.
Въпреки риска, обвързван с военните дейности в Украйна, непознатите вложители правят оценка високо дейностите на държавното управление в поддръжка на бизнеса - това е цитат на енергийния министър Александър Николов, който съгласно “Свободна Европа ” е споделил това на подписването на меморандума. И още съгласно формалното известие - представителите на двата фонда са представени, че българското държавно управление върви в вярна посока в битката против корупцията и основаването на удобен капиталов климат.
Пpeд Rеutеrsѕ Бocтaнджиeв зaявявa, чe e нaбpaл 500 млн. дoлapa от европейски вложители. От държавното управление на Петков импровизирано разясняват, че от 3-4 години в Gemcorp няма съветски капитали.
На 31 март 2022 година Бостанджиев най-накрая приказва пред българска медия. До този миг телефонът му е изключен, твърди се, че е в Съединени американски щати. Бостанджиев споделя пред “Капитал ” - медия, която симпатизира на “Промяната ”, че може да обезпечи доставки на газ.
Бизнесменът афишира, че през предишния ноември имал срещи в София с президента Румен Радев, на която участвали някогашният дипломат на Съединени американски щати в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контраадмирал от армията на САЩ) от IP3. Според Бостанджиев е бил показан интерес за вложения в енергийни планове за зеления преход, както и дребни модулни нуклеарни реактори.
Пред “Капитал ” Бостанджиев удостоверява, че в Gemcorp няма съветски капитали от две години.
Малко след подписване на меморандума от Министерство на финансите афишират пред медиите, че капиталовият интерес на американския фонд на Майкъл Хюит е бил деклариран на работна вечеря още на 15 февруари 2022 година по време на посещаване на енергийна делегация от България във Вашингтон. 
И още - че на тази среща са били освен министър Александър Николов, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустава, посланикът ни в Съединени американски щати Тихомир Стойчев.
Малко след подписването на меморандума в София Асен Василев провокира дипломатически срам с описа си, че комерсиалните аташета на американското посолство са придружили компанията, дала обещание 1 милиард $.
Посолството на Съединени американски щати отхвърля да се е застъпвало за този контракт и назовава противоположното “недоразумение ”.
На 1 април 2022 година Кирил Петков разгласи, че ДАНС стартира инспекция на Gemcorp, която обгръща 5-годишен интервал обратно. Докладът е направен за три седмици и в него е посочено, че България може и да наруши глобите против Русия, в случай че работи с Gemcorp.
На 1 юни 2022 година депутатите по самодейност на опозиционната тогава партия ГЕРБ основават краткотрайна комисия, която да се заеме с подписания меморандум за 1 милиарда $. Тя обаче по този начин и не проработи, тъй като съвещанията, на които трябваше да бъдат изслушани Кирил Петков, Асен Василев и Александър Николов, не се състояха.
На 20 юли Петков обявява, че правителството е решило да прекрати меморандума, за да “изчезне тази тематика от публичното пространство ”.
Пред Би Ти Ви показва, че България няма да заплаща нищо с прекратяването на меморандума, който държавното управление другояче е защитавало. На този ден обаче медиите не откриват решение на Министерския съвет по тази тематика.
8 месеца по-късно към този момент някогашният министър Николов разяснява конференцията на ГЕРБ като “пълни нелепости, като пушилка, която се подвига с предизборни цели ”.
И още, че “това е неангажиращ меморандум. В него е планувано категорично опция за едностранно преустановяване без никакви други последици ”.
Николов не споделя, че в меморандума има уговорка и за двустранно преустановяване. Именно такова писмо е изпратено от страна на България, само че назад няма нито един документ с автограф на Gemcorp. Поради тази причина министър Христов споделя, че меморандумът към момента не е преустановен.
Според депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова, тя разполага с формален отговор, който удостоверява, че договорът, който уж е прекратен през юли, продължава да работи.
Затова и партията на Бойко Борисов упрекна в лобизъм “Промяната ”.
И за служебния енергиен министър Росен Христов меморандумът e в действие и има уговорка за арбитраж. Според него не са били спазени никакви процедури по координиране, които са планувани за такива меморандуми.
Нямало решение на Министерския съвет, а самият оригинал на контракта бил в чекмедже на чиновник на министерството. Дори правната дирекция на ведомството схванала от медиите за подписването му.
ГЕРБ твърди, че в документа има раздел, който ангажира България договорът да е в действие 2 години, даже и да бъде преустановен. Така раздел 7 продължавал да работи. Иначе можело да пратят страната ни на арбитраж.
Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и тихо и спокойно да извършва контракта, уверени са в партията на Бойко Борисов. И още, че 3 месеца министър председателят Петков е крил отчета на ДАНС и едвам на 20 юли Министерски съвет взема решение да приключи меморандумът.
“Министър Александър Николов на 27 юли споделя, че едностранно е преустановен меморандума. Това не е по този начин. Gemcorp е компания призрак, за която няма данни. Вместо да го приключи, министърът изпраща писмо единствено по мейл, с което ги кани на двустранни срещи, в случай че компанията желае, с цел да уреждат за в бъдеще взаимоотношенията си ”, заключи Трифонова.
ГЕРБ подозира, че в Министерството на енергетиката е осъществявана активност по заличаване не документи за прикриване на следите.
Делян Добрев разгласи, че има опасност за националната сигурност. “Ще пуснем сигнал до ДАНС и Министерство на вътрешните работи ”, закани се той. И означи, че за прекъсване на газа нямало решение на Министерски съвет, само че за Gemcorp има и е ясно кои са го подписали - Кирил Петков и жена, директорка на дирекция.
“Кога на оперативно съвещание се прави протокол и по кое време не? За газа подписал ли се е? ”, попита Добрев, който също е някогашен министър на енергетиката.
Според ГЕРБ с меморандума е нарушен регламентът за държавните помощи.
Има арбитраж в Париж, добре че не останаха още 6 месеца, че и енергетика нямаше да имаме, добави Добрев.
ГЕРБ ще пусне сигнал до основна дирекция “Конкуренция ” и до дирекция “Енергетика ” на Европейската комисия.
Партията ще инициира основаването на краткотрайна комисия освен за подписването, само че и за прекратяването на меморандума.
Трифонова се възмути, че Александър Николов е излъгал предходната комисия в Народното събрание и това личало от отговора на служебния енергиен министър Росен Христов.
“Лъжите им са потвърдени от документите, с които разполагаме ”, безапелационна бе депутатката.
ГЕРБ, която ревизира и други министри от кабинета на Петков, даде обещание вести и за екоминистерството. 
 
Източник: " 24 часа "
 
 
 
 
21 Ное 20221121 Ное 2022169820 Ное 202254920 Ное 2022125320 Ное 202272820 Ное 20221262КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 2022189219 Ное 202249918 Ное 2022158524 Sep 20222834
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР