Подписка след нападението над 33-годишна женаНяма издадено разрешително за отстрелУтре

...
Подписка след нападението над 33-годишна женаНяма издадено разрешително за отстрелУтре
Коментари Харесай

Над 22 000 души защитиха мечока край Белица

Подписка след нападението над 33-годишна жена
Няма издадено позволение за отстрел

Утре кметът събира специалисти и локалните хора, с цел да обсъдят съжителството с диви животни

Над 22 хиляди души са подписали петиция в отбрана на мечока, който атакува гъбарка край Белица и є нанесе дълбоки рани. 33-годишната Васка бе нахапана и драна от мечка, до момента в който брала гъби в Рила, покрай Парка за танцуващи мечки, на към 200 метра от пътя. Тя била с бебе и цедка на гърба, когато мечката я нападнала. Жената се отървала жива с помощта на брачна половинка и Мариян, който с крясъци съумял да прогони дивото животно.

За шанс мечката не е съумяла да засегне жизненоважни органи и дамата бе избавена в разложката болница.
Тя е в положително положение и се възвръща бързо. Нападението провокира огромна суматоха в Белица, тъй като стотици локални хора всеки ден вървят в гората и берат гъби и билки. Те по този начин се препитават. Затова и кметът Радослав Ревански изиска от министерство на земеделието да издаде позволение за отстрел на нападателния мечок.

Той бе издал заповед през уикенда гъбарите да не вървят в гората, с цел да не пострадат. Но още на идната заран след нападението гората се изпълни с берачи, в това число и родата на Васка отново отидоха за гъби.
Намерението обаче да се убие мечката възмути хиляди хора, които сътвориха петиция във фейсбук и заляха с писма пощата на кмета на Белица.

“Моля, пощадете мечока, гората е неговият дом и хората би трябвало да знаят това и да се пазят”, написа в писмата.

До неделя на обяд над 22 хиляди души бяха подписали петицията.

Кметството в Белица провежда на следващия ден среща с популацията, на която специалисти ще изясняват по какъв начин да съжителстват с дивите животни в гората и по какъв начин да се защищават.

В дните след нападението животното не е видяно от хора. Разрешение за отстрел към момента не е получено в община Белица.

Сега ориста на мечката е в ръцете на министерството на земеделието. Те би трябвало да решат какво да вършат дивия мечок. А в това време локалните заговориха, че животното към този момент е убито, без да се чака позволение.
Бизнесменът Васил Божков за случая: Жестокостта към животни е закононарушение
Приспано и превозено на безвредно място



“Вече два дни се разисква случая с мечката край Белица. Чуват се безчовечен отзиви, че би трябвало да бъде убита. В цивилизованите страни животното щеше да бъде приспано и превозено на безвредно за него и хората място. Какво пречи и в България да създадем по този начин?”, написа във фейсбук предприемачът Васил Божков.

По думите му “за страдание отношението към животните в страната е повече от грубо. Стотици хиляди домашни животни бяха избити, бездомните са подложени на геноцид, а бракониерството е всекидневие. Жестокостта към животните е закононарушение. Не единствено към природата, а и към обществото. Следващата стъпка е принуждение над хората”.
https://www.facebook.com/VassilKrumovBojkov/videos/418844972520644
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР