Подписи в защита на жена, която трябва да освободи ведомствено

...
Подписи в защита на жена, която трябва да освободи ведомствено
Коментари Харесай

Съседи събират подписи в защита на пенсионерка, принудена да напусне дома, в който живее от десетилетия

Подписи в отбрана на жена, която би трябвало да освободи ведомствено жилище след 38 години живот в него, събра цялостен блок в столичния квартал " Младост ". Съседите се сплотяват, с цел да може пенсионерката Надка да остане в дома си.

В края на май 68-годишната Надка Илиева получава писмо да освободи жилището, в което живее към този момент 38 години. То е благосъстоятелност на Министерски съвет, който го придобива след закриването на Държавния комитет по обмисляне, към който е работила преди време тя, е закрит. Сега събира багажа си, въпреки да няма къде да отиде.

" Смятам просто да заключа вратата, да оставя всички усъвършенствания, всичките мебели, тъй като и за тях трябваше да платя на някой, с цел да ги изхвърли. Няма къде да ги занеса, това е истината ", споделя Надка Илиева.



От Министерския съвет показват, че Надка не дава отговор на критериите да продължи да живее там. В закона е записано, че в случай че приходът ѝ надвишава 24 минимални заплати за последните две години, няма право на ведомствено жилище. От администрацията считат приходите ѝ дружно с тези на мъжа й, въпреки двамата да не живеят от години дружно. На процедура Надка разчита единствено на пенсия от 584 лв.. Работила е в допълнение, само че поради интервенция към този момент не може..

" На минимална заплата - чистачка в учебно заведение ", споделя тя.

Първият ѝ мъж умира в злополука, в колата е и тя, тогава бременна, а по-късно губи детето. Надка няма свои деца. С дребното пари, които има, оказва помощ и на мъжа си, и на неговите деца, въпреки да ги вижда рядко.

" Отгледахме децата, аз работех тук на по три места, за какво тогава не ми желаеха приходи. Всичките пари изпращах там, тъй като те отидоха да учат в Белград ", изясни дамата.



Надка има и 50% неработоспособност. Когато научават, че има един месец период да напусне жилището, съседите ѝ реагират неотложно.

" Аз предложих да създадем подписка в нейна отбрана, да я подкрепим да остане да живее тук, тъй като тя е извънредно образцов комшия, оказва помощ в почистването, с всичко, грижи се извънредно добре за дома, в който живее. Няма къде да отиде, няма къде да я настанят. Смятам, че цялостен живот е работила почтено и почтено и нямат право да изгонят един възрастен човек ", уточни Бонка Бензарова, съседка.

" Нашата съседка заслужава това нещо, и се надяваме да успеем. От тези 38 години, откогато познавам Надка, тя се включва интензивно в нашите общи мероприятия. Това е главно почистването, заплаща си постоянно вноските ", изясни домоуправителят Димитър Христов.



Съседите ѝ съумяват през годините да купят ведомствените жилища, само че Надка не съумява. В отговор до " По света и у нас " от Министерския съвет показват, че ѝ дават в допълнение време да напусне жилището.

" Министерският съвет не възразява срокът за освобождение на жилището да бъде продължен и в околните месеци не възнемерява да предпиема дейности за наложително изземане на парцела ", показват те в своя позиция.

Докато го напусне обаче, наемът ѝ от 72 лева в този момент, към този момент ще е по пазарни цени - 797 лева, с 200 лева повече от пенсията ѝ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР