Подписано е споразумението между държавата и Евролаб 2011“ - срещу

...
Подписано е споразумението между държавата и Евролаб 2011“ - срещу
Коментари Харесай

Частният бизнес на границата: Защо държавата плаща 10 млн. лв. на фирмата с лабораторията?

Подписано е съглашението сред страната и „ Евролаб 2011 “ - против 10 млн. лева компанията да освободи затворената лаборатория дружно с техниката. Това оповестиха за bTV от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Две години след конфликтите с частната лаборатория на границата страната реши да заплати от бюджета ни 10 млн. лева на компанията, с цел да остави базата дружно с техниката за проучвания.

Отказах се от защитата си на 30 август, добави той

Така пунктът заработват две държавни лаборатории, обясниха за bTV от БАБХ. Бивши държавни шефове обаче настояват, че въздействието на престъпни фигури на пункта продължава.

Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", април 2024 година

Фирмата, печелила милиони от проучвания на плодовете и зеленчуците от Турция и разтоварването на стоките за инспекция, към момента се води наемател на пространствата на БАБХ, макар че няколко следващи държавни управления ограничиха активността ѝ.

Промените започнаха през 2022 година с въпроса за какво тъкмо " Евролаб 2011 " прави този бизнес и има ли общо тази компания с „ Интерпред Еврологистик “, обвързвана с небезизвестния Размиг Чакърян-Ами, която прибираше таксите в предходните 10 години.

Кой какво печели и губи досега в правосъдните борби по абсурда?

Според източници от Министерство на вътрешните работи и медийни изявления Ами е непосредствен до двама знакови престъпно проявени - Красимир Каменов-Къро, погубен предходната година в Южна Африка, и Христофорос Аманатидис-Таки, разгласен за интернационално търсене. През 2022 година в следствие на bTV показахме общото сред двете компании на „ Капитан Андреево “, които са имали общи чиновници. Самият шеф на " Евролаб 2011 " съобщи, че е един от тях.

За връзката на Ами с " Евролаб " написа и в докладна бележка на антимафиотите от ГДБОП. Те са претърсвали офиса на компанията по прокурорско следствие против изчезналия Петьо Петров-Еврото за изнудване и търговия с въздействие над магистрати. Според сигнали Ами и Еврото са били дружно, преди Петьо Петров да изчезне. Един от хората, повели борбата с компаниите на „ Капитан Андреево “ преди две години, е Иван Христанов, зам.-министър на земеделието през 2022 година

„ Лабораторията беше просто печатница за пари и тя допускаше поради занижен надзор повишено наличие на пестициди в България и Европейски Съюз. Неоспорими данни за тези дейности аз съм предал на ГДБОП и на прокуратурата. Отделно от това товарната активност съставлява опасност за националната и европейската сигурност. Тя в действителност съставлява оня инструмент, който управлява канал за трафик на опиати сред Азия и Европа. Той съставлява и опасност за нашето сухопътно приемане в Шенген “, съобщи Иван Христанов.

Според сигнали от някогашни и сегашни чиновници на БАБХ в този момент се ревизират по-малко камиони и се вършат по-малко проучвания

През 2022 година ви показахме по какъв начин в договорите за наем на двете компании на границата не е уредено да ревизират зеленчуците в лаборатория. Частната лаборатория беше затворена и проучванията бяха поети от страната. На компаниите бе отнето и разтоварването, което също поеха държавни чиновници.

" Евролаб 2011 " обаче завоюва делото против заповедта за товарната активност. Така в края на предходната година да товарят и разтоварват бяха определени още веднъж частни компании.

Обявена бе и социална поръчка за съоръжение на нова държавна лаборатория на пункта. Като претендент и там се появи свързаната с Размиг Чакърян-Ами първа компания наемател – " Интерпред Еврологистик ". Заедно с още един претендент компанията апелира изискванията на поръчката и по този начин блокира избора на снабдител. Въпреки това от месец и половина държавната лаборатория на границата е реалност - с друга техника.

Част от техниката за проучвания е взета от така наречен допинг лаборатория на Софийския университет. На този декор " Евролаб 2011 " печелят следващо свое дело в съда против заповедта на организацията за преустановяване на контракта им за наем.

Вижте кои са знаковите случаи, които включва отчетът на Държавния департамент

" Въпреки че незаконно ми бе отнета опцията и правото да работя и да практикувам активността си по контракт, макар че съдът също удостовери правотата ми, аз не съм допускан да работя. Органите на Министерство на земеделието и храните и БАБХ с недопускането ми правят следващото престъпление и аз ще не преставам да диря правата си по законов ред, както и прецизно да съблюдавам законите на страната “, съобщи предприемачът Васил Димитров, притежател на " Евролаб 2011 ".

Между БАБХ и " Евролаб 2011 " текат още няколко каузи, които са висящи. Едно от тях е по тъжба на компанията против първата заповед от 2022 година пробите от зеленчуците да се изследват в държавната лаборатория в София, което все още е върнато от Върховен административен съд за доразглеждане.

Въпреки че цялостната правосъдна победа на частната компания над страната в разногласията не е реалност, при започване на април излиза наяве, че войната минава в договаряния. Министерският съвет отпуска 10 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, с които страната е подготвена да заплати тези милиони на " Евролаб 2011 ", с цел да освободи затворената си частна лаборатория.

Това излиза наяве от определение на Върховен административен съд

Подписано е извънсъдебно съглашение сред компанията и БАБХ – 10 милиона против освобождение на лабораторията. От БАБХ изясняват решението:

" В случай, че страните не уредят прекратяването посредством непринудено съглашение, последствията за страната биха били както дълги правосъдни процеси и обвързваните с това опасности от неоправдателни решения за пропуснати изгоди за десетки милиони, неустойки, изчислени в експертизата, лихви и разходи по делата в изключително огромни размери, по този начин и неспособност БАБХ да влезе във притежание в парцела и да се възползва от съществуващата лаборатория… "

Цялото пояснение на БАБХ по отношение на съглашението четете в писмения отговор до b TV тук:

Заповед на БАБХ от 9 април назначава комисия, на която " Евролаб " да съобщи техниката и документа на лабораторията, а земеделският министър Кирил Вътев афишира съглашението за триумф. Така против 10 млн. лева към към този момент откритата държавна лаборатория ще се прибави и потенциала на някогашната частна на „ Евролаб “.

Дали обаче всичко е толкоз розово? 

Ангел Мавровски е някогашен зам.-директор на БАБХ, когато страната поведе борбите против компанията на границата.

„ Държавата, в лицето на Министерството и организацията по храните, е с извити ръце и е сложена на колене. За 10 милиона действително можеха да изградят безусловно нова база “, споделя Мавровски.

Според критиците същите частници, които блокират публичната поръчка за оборудването към този момент 18 месеца, в този момент доставят техниката си против 10 милиона, а страната връща товарния бизнес на частни компании, вместо да издаде нова заповед товарачите да останат държавни чиновници.

Законът за държавните парцели не разрешава отдаването на такива здания

Мавровски, както и Христанов настояват, че част от чиновниците от новите шест компании, които разтоварват в този момент, са същите, които заварили на пункта през 2022 година, когато формален оператор беше " Евролаб 2011 ". Това удостоверяват и източници на bTV от границата.

„ Бяха завладели пространства, бяха трансформирали тяхното предопределение и събираха пари. Имаме задоволително данни и в предишното и сега, че това обслужва ползите на съответни лица, познаваме ги добре – Ами и Таки. В момента следим връщане на тези компании и в тази ситуация страната се отхвърли от едни близо 50 милиона годишно, които биха могли да влязат от тази активност. Информация, която имаме напълно прясна, е, че чиновниците на частните компании сега са в пространствата, които оперират държавните инспектори и съблюдават какво се написа на протоколите “, споделя Иван Христанов.

Ангел Мавровски се съмнява, че случайният принцип на избор на камиони за инспекции може да е изопачен и си спомня 2022 година

Той добави, че решението на съда да остави частната лаборатория на границата не значи, че борбата е изгубена, а че се проточва повече

„ Беше открито и от одита - 1907 работят с едни бланки, вместо да има компютърна система, която на инцидентен принцип да дефинира кой камион по кое време да премине и да премине или не инспекция и да му бъде взета проба, се работи с едни листчета – примерно, първи, пети и така нататък “, изяснява той.

Отговорът на БАБХ:

" Служителите на операторите нямат допир с пробите и резултатите, както и нямат достъп до печатите и компютрите на чиновниците на БАБХ. Печатите и компютрите са лични за всеки чиновник, извършващ формален надзор ".

bTV потърси шестте компании, които разтоварват на границата. Успяхме обаче да се свържем единствено с две от тях – „ Шипка Спед “ и „ Никита Груп “, които отхвърлят да имат общо с „ Евролаб 2011 “. За останалите не откриваме никакви обществени контакти за връзка посредством разгласи или в регистрите. Една от тях е „ Евро Логистик 2014 “. Според комерсиалния указател тя и „ Евролаб 2011 “ са упълномощили еднакъв юрист да ги съставлява пред Търговския указател.

Този юрист е акредитиран за същото и от предходния наемател на границата - свързаната с Размиг Чакърян-Ами " Интерпред Еврологистик ". Потърсихме юриста с въпроси за трите компании, само че досега отговор няма. Още преди месец и половина министър председателят Николай Денков разгласи план за законодателни промени, които да върнат товарната активност на границата в ръцете на страната.

Само преди седмица името на Размиг Чакърян-Ами излезе и в пресния митничарски скандал с задържаната шефка на Агенция „ Митници “ Петя Банкова дружно с Марин и Стефан Димитрови – всички упрекнати в търговия с въздействие и контрабанда. Издирван по същото дело е и посоченият като именит контрабандист Николай Николов-Паскал.

Общото на този случай с Размиг Чакърян виждаме в договорка, отразена в имотния указател и оповестена от уеб страницата БЪРД. Според справката в края на предходната година компанията на Чакърян " Прогресив Билдинг 2016 " е продала апартамент в София на задържания за контрабанда Стефан Димитров. Имотът е от 166 квадрата на преференциалната по отношение на пазарните цени стойност от 700 лева на квадратен метър. Според кадастъра апартаментът е в постройка, покрай Околовръстния път на София, която към момента се строи.

В търсене на отговор по какъв начин двете фигури, свързвани с българската граница са се срещнали и са сключили договорката, bTV потърси за следващ път Размиг Чакърян. Този път на формалния адрес на " Прогресив Билдинг 2016 " съгласно Търговския указател. Мястото се оказа постройка с брониран дувар в глуха уличка, осеяна с охранителни камери в покрайнините на София. От джип пък мъж с тип на охранител отговори, че на това място офис на тази компания няма.

 Даскалов: Част от чиновниците на БАБХ на „ Капитан Андреево “ са били в близки връзки с „ Евролаб 2011 “ 120 минути 3 мин. Даскалов: Част от чиновниците на БАБХ на „ Капитан Андреево “ са били в близки връзки с „ Евролаб 2011 “  Сагата на границата: Държавата ще апелира решението за връщане на компанията в пространствата България 3 мин. Сагата на границата: Държавата ще апелира решението за връщане на компанията в пространствата  Сагата „ Капитан Андреево “: За частния бизнес и държавния надзор на храните в Европейски Съюз 120 минути 12 мин. Сагата „ Капитан Андреево “: За частния бизнес и държавния надзор на храните в Европейски Съюз  Докладът на Съединени американски щати за България: Случаят „ Евролаб “, принуждение на митингите през 2020 година и още България 7 мин. Докладът на Съединени американски щати за България: Случаят „ Евролаб “, принуждение на митингите през 2020 година и още  “Евролаб 2011 “ остава на границата: Причината – невнесена правосъдна такса от 70 лева България 3 мин. “Евролаб 2011 “ остава на границата: Причината – невнесена правосъдна такса от 70 лева  Антикорупционният фонд: БАБХ е сключила контракт с „ Евролаб 2011 “ в нарушаване на закона България 4 мин. Антикорупционният фонд: БАБХ е сключила контракт с „ Евролаб 2011 “ в нарушаване на закона  Христанов: Договорът на „ Евролаб 2011 “ за „ Кап. Андреево “ е подписан в условия на систематични нарушавания Тази сутрин 2 мин. Христанов: Договорът на „ Евролаб 2011 “ за „ Кап. Андреево “ е подписан в условия на систематични нарушавания  Даскалов: Част от чиновниците на БАБХ на „ Капитан Андреево “ са били в близки връзки с „ Евролаб 2011 “ 120 минути 3 мин. Даскалов: Част от чиновниците на БАБХ на „ Капитан Андреево “ са били в близки връзки с „ Евролаб 2011 “  Сагата на границата: Държавата ще апелира решението за връщане на компанията в пространствата България 3 мин. Сагата на границата: Държавата ще апелира решението за връщане на компанията в пространствата  Сагата „ Капитан Андреево “: За частния бизнес и държавния надзор на храните в Европейски Съюз 120 минути 12 мин. Сагата „ Капитан Андреево “: За частния бизнес и държавния надзор на храните в Европейски Съюз  Докладът на Съединени американски щати за България: Случаят „ Евролаб “, принуждение на митингите през 2020 година и още България 7 мин. Докладът на Съединени американски щати за България: Случаят „ Евролаб “, принуждение на митингите през 2020 година и още  “Евролаб 2011 “ остава на границата: Причината – невнесена правосъдна такса от 70 лева България 3 мин. “Евролаб 2011 “ остава на границата: Причината – невнесена правосъдна такса от 70 лева  Антикорупционният фонд: БАБХ е сключила контракт с „ Евролаб 2011 “ в нарушаване на закона България 4 мин. Антикорупционният фонд: БАБХ е сключила контракт с „ Евролаб 2011 “ в нарушаване на закона  Христанов: Договорът на „ Евролаб 2011 “ за „ Кап. Андреево “ е подписан в условия на систематични нарушавания Тази сутрин 2 мин. Христанов: Договорът на „ Евролаб 2011 “ за „ Кап. Андреево “ е подписан в условия на систематични нарушавания Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР