Подобрената перспектива за газовите пазари през 2023 г. не е

...
Подобрената перспектива за газовите пазари през 2023 г. не е
Коментари Харесай

Глобалните газови пазари се балансират, но остават затегнати

" Подобрената вероятност за газовите пазари през 2023 година не е гаранция против бъдеща неустойчивост ", предизвестяват въпреки всичко те, като се аргументират, че световните доставки на газ се чака да останат лимитирани тази година, " а световният (енергиен) баланс е обект на извънредно необятен диапазон от неустановеност ".

Рисковете, които включват неподходящи метеорологични условия, като изсъхнало лято, по-ниска наличност на ВПГ, както и опцията за по-нататъшен спад на съветските доставки за Европа, биха могли да възобновят пазарното напрежение и волатилността на цените, сигнализира МАЕ, предава Българска телеграфна агенция. 

В Европа потреблението на газ е спаднало с рекордните 16 %, или 55 милиарда кубични метра, през сезон 2022/23 година

В отчета на МАЕ написа още, че в този момент Европейски Съюз се нуждае единствено от половината от равнището на нагнетяване в газохранилищата, което бе нужно предишното лято, с цел да изпълни потенциала им на 90 % до началото на идващия отоплителен сезон.

Сега доставките на ВПГ съставляват две трети от вноса на газ в Европа, покривайки към една трета от търсенето му през миналия отоплителен сезон. Европейският импорт на ВПГ се е нараснал с 25 %, или 20 милиарда кубически метра през 2022/23 година, като Съединени американски щати са доставили над 45 % от спомагателните количества.

МАЕ предвижда световното предложение на ВПГ да се усили едвам с 4 % (или над 20 милиарда кубични метра) през 2023 година, което няма да е задоволително, с цел да компенсира предстоящото понижаване на доставките от Русия за Европа.

Междувременно вносът на ВПГ в Китай, който понижа с 20 % през 2022 година, позволявайки ориентиране на танкери към Европа, се възвърне през март, подсилен от по-високото вътрешно търсене.

Очаква се пратките на ВПГ за Китай да се усилят с 10-15 % спрямо 2022 година, само че въпреки всичко да останат под равнищата от 2021 година, оповестяват още от МАЕ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР