Подобно на останалата част от Карибите, Куба страда от по-продължителни

...
Подобно на останалата част от Карибите, Куба страда от по-продължителни
Коментари Харесай

Сушата, бурите и покачването на моретата заплашват селското стопанство на Куба

Подобно на останалата част от Карибите, Куба страда от по-продължителни суши, по-топли води, по-интензивни стихии и по-високо морско равнище заради изменението на климата. Дъждовният сезон е станал по-дълъг и по-влажен. Това намалява селскостопанската продуктивност на Куба, която към този момент е обременена от ембаргото на Съединени американски щати и непродуктивна, следена от страната стопанска система, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Произвеждаме доста по-малко поради времето ", сподели Хордан Диас Гонсалес, чието произвеждане на черен фасул, съществена част от кубинската диета и най-доходоносната му годишна продукция, е спаднало със 70 %, съгласно него - поради изменението на климата.

Месец откакто ураганът Иън удари Куба, Диас е почнал да отглежда корен от маланга - кубинска съществена храна, която е по-устойчива на изменението на климата, само че е по-малко печеливша от боба.

Селското стопанство от дълго време е релативно сполучлива част в затруднената стопанска система на Куба. Социалистическото държавно управление имаше относително демократично отношение към производителите на храни, позволявайки им да преследват икономическите си ползи по-открито от останалите бизнесмени в Куба.

Куба има задоволително слънце, вода и почва, главните съставки, нужни за развъждане на растения и храна на животни. Променяйки метода, по който действа природата в Карибите обаче, изменението на климата нарушава главните детайли на продуктивността.

Когато Иън удари Батабано, на към час южно от Хавана, наводнил дома на рибаря Орбелис Силега и унищожил хладилника и тв приемника му. Силега към този момент е бил в сложна финансова обстановка заради понижените рибни ресурси. Повишаващите се световни температури опустошават кораловите рифове, които са витално значими морски екосистеми. " Този ​​град без риба е нищо ", споделя Силега.

 Иън, вихър от категория 3, опустоши Западна Куба в края на септември, като умъртви трима души, унищожи 14 000 дома, повреди електропреносната мрежа и унищожи най-ценните тютюневи полета в страната.

Куба към този момент беше в една от най-тежките си стопански, политически и енергийни рецесии от десетилетия поради пандемията от ковид и съветската война в Украйна, наред с други фактори.

Броят на кубинците, напускащи страната си, е максимален от десетилетия насам - американските управляващи са пресрещнали близо 221 000 кубинци на границата сред Съединени американски щати и Мексико през фискалната 2022 година Това е нарастване от 471 % по отношение на миналата година, съгласно митническата и гранична работа на Съединени американски щати.

Както при всичко в Куба, зад имиграционния поток стои комплицирана композиция от вътрешно политическо и икономическо ръководство и връзките със Съединени американски щати и други страни.

Част от това, което движи този поток, е изменението на климата, което коства на Куба 65,85 милиарда $ БВП единствено сред 1990 година и 2014 година или 9 % от общия ѝ Брутният вътрешен продукт, съгласно колежа " Дартмут ".

" Карибските стопански системи, туризмът, селското стопанство и риболовът са на предната линия " на уязвимите от изменението на климата, отбелязва Донован Кембъл, специалист по изменението на климата в Университета на Западна Индия в Ямайка.

Куба се зарече, че ще получава близо една четвърт от силата си от възобновими източници до 2030 година Но до момента страната създава малко повече от 5 % от силата си от възобновими източници и към момента зависи от петрола от съдружниците Венецуела и Русия.

Търговското ембарго на Съединени американски щати " пречи на достъпа ни до ресурсите, които бихме могли да имаме и биха ни разрешили да се възстановим от тези събития допустимо най-бързо ", разяснява Адианез Табоада, заместник-министър на Министерството на науката, технологиите и околната среда на Куба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР