Подобно на детективите, които изследват пръстови отпечатъци, за да открият

...
Подобно на детективите, които изследват пръстови отпечатъци, за да открият
Коментари Харесай

НАСА откри голямо количество вода в атмосферата на екзопланета

Подобно на детективите, които изследват пръстови отпечатъци, с цел да открият нарушителя, по този начин и американската галактическа организация НАСА употребява телескопите " Хъбъл " и " Спицър ", с цел да откри следи от вода в атмосферата на екзопланета с размера на Сатурн, която се намира на към 700 светлинни години от Земята. Оказва се, че на планетата WASP-39b има три пъти повече вода, в сравнение с Сатурн.

Според учените от проучването на екзопланетата може да се създадат нови догатки по какъв начин и къде се образуват планети и на какво разстояние от своята звезда те са най-благоприятни за живот.

От НАСА прецизираха, че са очаквали да намерят вода в атмосферата на WASP-39b, само че не и в такива количества. Това кара експертите да мислят, че планетата се е развила като галактически обект надалеч от звездата си, като е била подложена на непрекъснат обстрел от ледени парчета. Учените допускат, че еволюционната ѝ история е минала през непрекъснато мигриране в планетарната ѝ система, само че занапред ще се вършат генерални заключения.

" Екзопланетите ни демонстрират, че образуването на една планета е по-сложно и по-объркващо, в сравнение с си мислехме. Трябва да погледнем отвън нашата Слънчева система, с цел да разберем какво в действителност се е случило преди милиони години ", изясни основният откривател от Института за просвета на галактическите телескоп в Балтимор Хана Уейкфорд.

Използвайки " Хъбъл " и " Спицър ", екипът на Уейкфорд е разкрил водата като пара в атмосферата на екзопланетата. Според учените сходни открития потвърждават, че екзопланетите могат да имат доста по-различен състав от планетите в нашата Слънчева система.

WASP-39b се намира в съзвездието Дева. В момента екзопланетата е 20 пъти по-близо до своята звезда, в сравнение с Земята е до Слънцето, и постоянно гледа към звездата си единствено с едната си страна. Температурата на осветената част доближава 776 градуса по Целзий. Мощните ветрове на повърхността ѝ придвижват топлината и към непрекъснатата нощна страна, която е съвсем толкоз гореща.

Въпреки че се назовава парещ Сатурн, WASP-39b няма пръстени. Вместо това има атмосфера, в която няма облаци. Това пък разрешава на Уейкфорд и нейния екип да се вгледат в дълбините на планетата. Тя посочи, че ще употребява новия галактически телескоп " Джеймс Уеб ", с цел да получи още по-пълен набор от екзопланетата.

Телескопът ще може да даде информация за въглерода в атмосферата на планетата. Чрез установяването на количеството въглерод и О2 в атмосферата учените ще могат да научат повече къде и по какъв начин се е формирала планетата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР