Подобният на кутия (box [бокс], англ. ез.) вид на много

...
Подобният на кутия (box [бокс], англ. ез.) вид на много
Коментари Харесай

Защо му викат „боксофис“

Подобният на кутия (box [бокс], англ. ез.) тип на доста остарели каси за билети в Съединени американски щати – кабините тъкмо пред вратите на театрите и кината – наподобяват като подобаващ кръсник за термина „ боксофис “. Но не са тъкмо.

Истинският генезис на понятието най-вероятно е обвързван с различен тип „ кутия “: балконите от двете страни на театърите, където по-заможните гости могат да се насладят на представлението от по-добра позиция (без да се постанова да се смесват прекомерно доста с простолюдието). Когато в средата на XVIII в. изразът стартира да се появява във вестниците, той се отнася съответно за касите, от които хората могат да си купят места за тези ложи.

Не след дълго театрите към този момент стартират да оферират и постоянни билети на тези специфични каси. Преди това нормално е трябвало да ги закупите от някое несъмнено лице или компания в града или на вратата на театъра. Тази процедура не изчезва незабавно откакто касите стартират да се постановат.

 Palais Garnier. December 5, 2010

Интериорът на операta Пале Гарние

Има и други теории за фразата „ боксофис “. Според онлайн етимологичния речник в началото бокс офисът може да се е отнасял за кутиите за събиране пред църкви още от 14 век насам. Предполага се също по този начин, че бокс офисът може да датира от епохата на Елизабет, когато местата на балкона са били строго отделени от „ ямата “ долу – секцията, където нископлатените гости са гледали представлението. Но както нямаме писмени свидетелства за термина отпреди Джорджианската ера, най-правдоподобно наподобява, че той е фиктивен по отношение на преждеспоменатите ложи. Оттук до потреблението на фразата като метоним на цялостната продажба на билети е единствено един къс скок; този бит за пръв път придобива известност при започване на XX век.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР