Подобен на този с малката Мими случай разказа Нова телевизия

...
Подобен на този с малката Мими случай разказа Нова телевизия
Коментари Харесай

НЗОК се сети да се оправи бюрокрацията с поредно болно дете чак след медийна намеса

Подобен на този с дребната Мими случай описа Нова телевизия – един от очевидно немалкото такива. Припомняме, че Мими умря от левкимия, откакто не можа да дочака да бъдат събрани задоволително пари, с цел да стартира лекуване в Германия.
При дребната Селим Шабан приликите отново са с бюрокрацията. Заради очакване на мнение от НЗОК, е пропусната първата опция за интервенция на Селим в чужбина. Тя страда от слепота още от раждането си – на едното око, като близначката ѝ почива поради недоносване. От НЗОК споделят, че има позитивно мнение от 14 юни и всеки миг Юзлем – майката на Селим, ще получи документите. А белгийският доктор, който е приказвал със фамилията на Селим, е безапелационен – забавянето може да е съдбовно, тъй като еластичността на ретината при Селим понижава и шансът да бъде възобновено даже отчасти зрението.
Очевидно системата е по този начин направена, че се бавят протоколи – няма безусловно никаква бистрота коя процедура до каква степен е стигнала, кой е виновен за решенията в НЗОК по съответната процедура , безапелационен е доктор Станимир Хасърджиев, създател на Националната пациентска организация. Да чухте НЗОК да приказва за деца, за пациенти - те приказват за здравноосигурени лица, добави лекарят. Това са хора, които не са касички - Здравната каса има отговорност да откри запас да се лекуват пациентите. Омръзна ми някой да изяснява по какъв начин имало едикакво си и най-после детенцето умря, избухна Хасърджиев. Той подсети, че до момента в който Фондът за лекуване на децата в чужбина съществуваше, имаше Обществен съвет и той изкарваше по съответната процедура кой е виновен - в този момент нищо не се знае. И добави, че в този момент НЗОК отново минава в звук по какъв начин неправителствените организации ѝ пречат, вместо да погледнат какъв брой бюрократично се отнасят към нещата.
Същевременно някогашният началник на " Пирогов " доктор Спас Спасков отбрани решението Фондът за лекуване на деца в чужбина да мине към НЗОК, тъй като в Здравната каса имало повече благоприятни условия и запас да се поемат повече деца. Спасков обаче не пропусна да каже и, че средствата са лимитирани и попита какво да се направи, като няма пари .
По неофициална информация сега става въпрос за 161 заявки за помощ за лекуване на деца в чужбина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР