Подкрепям изрично България и Румъния да станат пълноправни членове на

...
Подкрепям изрично България и Румъния да станат пълноправни членове на
Коментари Харесай

Германският канцлер Олаф Шолц подкрепи България за Шенген

„ Подкрепям категорично България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Германия ще се застъпва и отсега нататък пред сътрудниците от Европейски Съюз за същото. “ Това съобщи немският канцлер Олаф Шолц в взаимна конференция с българския министър председател Николай Денков в Берлин.

По-рано двамата водачи организираха среща, на която разискаха тематики, свързани с Шенген, Западните Балкани и войната в Украйна. Канцлерът означи, че Германия „ следи с интерес “ промените в правосъдната система у нас, тъй като „ правовата страна е едно от най-важните постижения в Европейски Съюз “.

„ Отношенията сред Германия и България са превъзходни и многообразни и това съдействие ние през днешния ден желаеме да задълбочим. Нашите стопански връзки са в действителност доста сполучливи. През последната година ние постигнахме търговски връх – 12 милиарда евро. Български артикули, изключително доставките за нашата автомобилна промишленост, са в Германия изключително търсени. Ние внасяме от България повече, в сравнение с изнасяме за България “, сподели Шолц.

Шолц регистрира напъните на България за охраняването на външната граница на Европейски Съюз и се разгласи за основаването на Европейски механизъм на солидарността.

„ Имаме регистриран прогрес, защото целият пакет за промените беше решен и влезе в действие, в това число и спешните разпореждания. И се надяваме, че в идващите диалози в Екологичен потенциал ще успеем още в този мандат на Екологичен потенциал да приключим този комплекс “.

България образува две групи за битката с трафикантите и укрепва границата с спомагателна техника, уточни от своя страна министър председателят Николай Денков.

„ Участието на Европол, на Фронтекс в тази група към този момент дава резултати. Ние имаме доста повишение на мигрантите, които хващаме на територията на България по отношение на предходния интервал. Укрепваме механически границата с нови камери, с дронове, сега имаме поръчка за огромно количество, високопроходими коли, които да могат да улеснят работата по границата. Така че сега там обстановката е много по-различна, в сравнение с беше преди време. “

Двамата са разискали и разновидностите за дълготрайно решение за отбрана на външните граници на Европейски Съюз.

„ Заедно с канцлера сме единомислещи, че би трябвало да се постави извънреден фокус върху отбраната на външните граници, да се помогне на страните, които са под максимален напън, тъй като в случай че не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско равнище, всички вероятни разновидности за преразпределение няма да решат въпроса, просто ще го отсрочват и преразпределят като проблем от една в друга страна “, разяснява Николай Денков.

България е благонадежден сътрудник както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО, съобщи немският канцлер и посочи, че това е проличало при реакциите на съветската експанзия в Украйна.

„ Ние работим доста тясно един с различен, държавното управление в София изрично и ясно застана на страната на Украйна, за което категорично желая да Ви благодаря “, обърна се Шолц към Денков.

Премиерът Денков уточни, че експанзията на Русия е трансформирала света и че би трябвало да се положат старания войната да завърши.

„ Но да свърши и със постоянен, резистентен и обективен мир. И в случай че може, да се спре войната там, където е почнала, т.е. на границите, които са разпознати интернационално. Когато върху всеки един подобен вътрешен проблем, се наложи и пропагандата, която е извънредно интензивна в страни като България, в която е цялостно с тези, които са елементарни за пояснение, хората елементарно ги припознават, само че те са погрешни. “

Олаф Шолц изрази убеденост, че Съединени американски щати ще продължат поддръжката за Украйна макар изключената помощ от 6 милиарда $ в Закона за незабавно финансиране на федералното държавно управление в американския Конгрес.

Премиерът съобщи, че всички страни от Западните Балкани би трябвало да бъдат интегрирани като пълноправни европейски страни.

„ Наистина страните от Западните Балкани могат да станат членки на Европейски Съюз. В Солун преди 20 години дадохме първото удостоверение. Същото се отнася и до Република Северна Македония. РСМ може да обърне внимание на съответните решения и ние сега желаеме взаимно да задвижим тези процеси. Разчитам, че това ще стане в тясно съдействие и с България “, отговори Шолц.

Сред разискваните тематики сред двамата са били още връзките сред Сърбия и Косово и спорът сред Азербайджан и Армения. Двамата водачи ще се срещнат още веднъж на следващия ден в Гранада в Испания където ще заседава Европейската политическа общественост, а в други ден – Европейският съвет.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР