Подходът за присъствено обучение в училище в условията на масово

...
Подходът за присъствено обучение в училище в условията на масово
Коментари Харесай

Денков: Присъственото обучение ще продължи с COVID тестване и след ваканцията

Подходът за присъствено образование в учебно заведение в изискванията на всеобщо тестване за Коронавирус продължава и след зимната почивка /24 декември - 3 януари/. Масовото тестване остава в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Към 13 декември едвам три области са със заболевамост до 250 на 100 хиляди - Шумен, Сливен и Кърджали. заяви министърът на образованието акад. Николай Денков.
В началото на ноември към присъствено образование се върнаха учениците от първи до четвърти клас, след това от 6 декември и учениците от пети до дванадесети клас, чиито родители са съгласни децата им да бъдат тествани един път седмично /в понеделник/ с така наречен щадящи проби с проучване на слюнка. Продължава да важи изискването, че родителите на най-малко половината от децата в класа би трябвало да са дали единодушие за тестване, с цел да има присъствено образование.
На 10 декември служебният министър Стойчо Кацаров съобщи, че Министерството на здравеопазването е купило три пъти повече от щадящите проби от в началото предстоящото. Темата за тестванията за учениците продължи да е настояща, само че не поради предходния им дефицит, а поради почналата инспекция на антикорупционната комисия за процедурите по доставка на тестванията. Кацаров тогава съобщи, че Министерският съвет е одобрил средства за пазаруване на 1.5 млн. теста, а с парите били в последна сметка платени 4.7 млн. теста
След встъпването в служба на новия кабинет Николай Денков е провел две срещи с новия министър на опазването на здравето Асена Сербезова. Образователният министър е обяснил нуждата от предвидимост при положение на ново затваряне на учебните заведения - в случай че се спре присъственото образование, да има явен проект при какви условия децата се връщат в клас.
Денков подсети, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия се взима от министъра на опазването на здравето според от епидемиологичната конюнктура.
В проектобюджета за следващата година министърът на образованието е изискал средства за нарастване на учителските заплати, тъй че те да са в границите на 120%-150% от междинната работна заплата. Според него това е извънредно значимо, защото сега има промяна на поколенията измежду учителите и младите фрагменти би трябвало да се задържат. От МОН ще опитат да подобрят изискванията за работа на учителите и с повишение на квалификацията им. Ще се подчертава върху използването на новите технологии в клас, работата с деца със усложнения или със специфични просветителни потребности, както и съответна реакция в случаите на експанзия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР