Подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез по-малко рискови

...
Подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез по-малко рискови
Коментари Харесай

Международни учени: Бездимните алтернативи може да намалят з...

Подходът за понижаване на вредата от тютюнопушенето посредством по-малко рискови артикули без пушек може да докара до изгоди за публичното здраве като промени съществено международната картина на болесттите, породени от тютюнопушенето.

Броят на сърдечно-съдовите болести, по които България е измежду първенците в европейската черна ранглиста, белодробни инфекции, рак и други болести, породени от пушенето, могат да бъдат съществено повлияни, в случай че пациентите спрат да пушат или преминат на други възможности на цигарите без горене като устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари.

Около това мнение се сплотиха водещи интернационалните и български имена в медицината по време на Втората медийна среща за понижаване на вредата от тютюна, която се организира в хибриден формат на 28-ми септември в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „ От науката до леглото на болния “, проведена от Арбилис. Над 50 участници от близо 30 страни се включиха онлайн и онлайн, с цел да проследят събитието.

Известни експерти от Европа и Русия по кардиология, пулмология и токсикология се включиха в медийното събитие, с цел да създадат обзор на последните трендове и научни данни в региона на тютюнопушенето и намаляването на вредата от тютюна. Модератор на срещата бе проф. Борислав Георгиев, шеф на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.

„ Спирането на пушенето удължава живота на индивида и би трябвало да създадем всичко допустимо пушачите да спрат цигарите поради нездравословния резултат на дима върху всички органи и системи. Около 60% от пушачите желаят да спрат след сърдечно – съдов случай, само че за жалост не го реализират. Освен това хората неправилно считат, че намаляването на броя изпушени цигари понижава и риска от възникването на заболявания, свързани с пушенето. Не е по този начин – рискът понижава, и то след години, единствено в случай че те изцяло спрат цигарите “, изясни проф. Георгиев по време на медийната среща.

Спирането на пушенето е най-хубавият и ефикасен метод за понижаване на риска от сърдечно-съдови болести. Можем да приказваме и за понижаване на вредата посредством прекосяването към системите за нагряване на тютюн и електронните цигари, изясни още професорът от Националната кардиологична болница.

Той установи, че пушенето продължава да бъде един от огромните здравни проблеми и че до момента в който в други области като в битката с холестерола,се следи прогрес, то при тютюнопушенето у нас наклонността остава непроменена.

Руски академик: Цигарите са най-големият зложелател на сърцето

Тютюнопушенето е повода за това 36% от популацията да е изложено на риск от инфаркт на миокарда. Честотата на възникването му е 6 пъти по-висока при дамите и 3 пъти по-висока при мъжете, в случай че те пушат по кутия дневно всравнение с тези, които не пушат. Данните от изследването INTERHEART за връзката сред тютонопушенето и сърдечно-съдовите болести бяха показани от проф. Виктор Гуревич, вицепрезидент на Националното съдружие за проучване на атеросклерозата в Руската федерация и началник на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и учебен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет в Русия. Оказва се, че не кръвното налягане, а цигарите са най-големият зложелател на сърцето и кръвоносните съдове.

Унгарски кардиолог: Пушачите живеят с 10 години по-малко

„ Над 6 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с пушенето като над 10% от смъртните случаи са на хора на възраст от 30 и повече години. 1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на тютюнопушене, а продължителността на живота на пушачите понижава с 10 години по отношение на непушачите. Това е ужасно доста време. “ Това показа унгарският кардиолог доктор

Емил Толди – Шедел. Изследванията показват също, че продължителността на живота на пушачите понижава с към 20% в съпоставяне на този на непушачите в другите възрасти. Това дава явен знак, че би трябвало да се направи нещо, с цел да се промени тази обстановката. Проблемът е, че единствено 5% от хората съумяват да спрат цигарите вечно без спомагателна помощ “, изясни доктор Шедел, който е ръководител на Медицинското общество за понижаване на вредата в Унгария и общоприет шеф на болница „ Св. Ференц “ в Будапеща.

Проф. Георги Момеков:

Научни доказателства от целия свят поддържат понижената щета

„ Повечето пушачи настояват, че желаят да спрат да пушат и схващат риска и вредата от пушенето. Те обаче не могат или не желаят да спрат да пушат поради никотина, който води до пристрастяване. Пушенето на цигари е най-вредният метод за снабдяване на никотин. „ На въпроса „ Защо пушиш? “ пушачите споделят „ Защото ми харесва “. Зависимостта се намира в някои центрове в мозъка, а удоволствието идва от една единствена молекула – никотина.

Цигарата е една ходеща колба, един дребен химически реактор – образуват се ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въгледонен окис, толуол и още над 7000 нездравословни и евентуално нездравословни субстанции, доста от тях канцерогенни. Този вид субстанции се отделят при горенето на тютюна. Пушачът има потребност от никотин и по никаква причина няма потребност от всички тези субстанции, които се образуват в цигарения пушек при горенето на тютюна. “, сподели по време на 2-та медийна среща „ Намаляване на вредата от тютюна “ и предедателят на Българското научно сдружение по фармация проф. Георги Момеков.

„ Намаляването на вредата е метод в политиката, целящ да понижи вредата, породена от рисково деяние, а не просто да забрани действието. Има две условия за реализиране на изгоди за публичното здраве в този подтекст: да бъде научно потвърдено, че продуктът съставлява по-малък риск от пушенето на цигари, и да дава отговор на потребностите на актуалните пълнолетни пушачи, тъй че те да го одобряват и употребяват. Удоволствието при потреблението на устройство с нагряване на тютюн е съпоставимо с това на пушенето на цигара, там количеството никотин е сходно. Пушачите няма да получат същото наслаждение, в случай че си пръскат спрей, или дъвчат дъвки с никотин например “, съобщи проф. Момеков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР