Подходът на руските компании към нефто-газовия сектор в Сирия се

...
Подходът на руските компании към нефто-газовия сектор в Сирия се
Коментари Харесай

Русия със стратегически план за нефта на Сирия

Подходът на съветските компании към нефто-газовия бранш в Сирия се състои в стратегически проект, предопределен освен към възобновяване на разрушената стопанска система там, само че и към обезпечаване на големи приходи десетилетия напред. Военно-политическата обстановка в Сирия е нормализирана и съветските компании стартираха геологопроучвателни работи на сушата и по шелфа на арабската република.

Представители на нефто-газовия бранш показаха подготвеност да вземат участие във възобновяване на енергийната инфраструктура в страната. Какъв е ползата на Русия от това партньорство и кой е кадърен да й попречи за реализацията на набелязаните планове, за това написа Александър Леснъйх в РИА “Новости ”. В началото на юли министерството на енергетиката заяви, че интерес към плановете в Сирия са показали водачи в бранша, включително „ Зарубежнефть “, „ Зарубежгеология “ /дъщерна компания на „ Росгеология “/, „ Технопромекспорт “ /част от „ Ростех “/ и „ СТГ-инжиниринг “. Принципно нищо ново не ги чака, те имат опит в района. Например, преди две години една от съветските компании пое водещата роля при изследванията в Кипърския шелф.

Така, че няма смисъл от подозрения в триумфа. Ние сме заинтересувани от съдействието със Сирия и от осъществяването на редица действия, само че все още се намираме в начален стадий на договарянията, показва формалният представител на „ Росгеология “ Антон Сергеев.

Руските компании нямат никакво желание да се лимитират от всевъзможните изследвания. Става дума освен за към този момент провеждащите се геоложки изследвания, само че и за възобновяване на цялата енергийна инфраструктура в страната – нефтопреработващите фабрики, тръбопроводите и Топлоелектрическа централа.

„ Русия е изграждала инфраструктурата в Североизточна Африка, в Либия. Ние имаме доста огромен опит в строителството на тръбопроводи и сполучливо сме го ползвали в страните от Близкия Изток и Северна Африка. Ако не се случат спомагателни военни катаклизми в Сирия, то ние можем да ги възстановим там да 2-3 години “, счита генералният шеф на Института за енергийна тактика Виталий Бушуев. Трябва да се означи, че до момента в който за тръбопроводите и нефтопреработващите фабрики няма никаква съответна информация, то за ремонтите на Топлоелектрическа централа Русия и Сирия към този момент си стиснаха ръцете.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР