Подготвя се туристически форум на високо равнище между България и

...
Подготвя се туристически форум на високо равнище между България и
Коментари Харесай

През 2018 г. в Китай ще има български туристически форум

Подготвя се туристически конгрес на високо ниво сред България и Китайската национална република, който да се организира в Пекин напролет на 2018 година По този мотив през днешния ден министърът на туризма Николина Ангелкова организира работна среща с Н.Пр. Джан Хайджоу, ексклузивен и пълномощен дипломат на Китайската национална република. Планираме събитието да се организира в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, изясни министър Ангелкова. И уточни, че това ще е още един метод да се сложи фокус върху европейската самодейност „ ЕС-Китай 2018 - година, отдадена на туризма “ („ 2018 EU-China Tourism Year “).

Идеята е с форума в китайската столица да се даде сериозен подтик на развиването на туризма сред двете страни. За събитието България ще предложения и представители на Европейската комисия, както и на прилежащи страни, разгласи пред госта министър Ангелкова. Провеждането му бе разисквано в Будапеща по време на Шестата среща на държавните и държавните ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай („ 16+1 “) предишния месец, където се срещнаха министър председателите на България Бойко Борисов и на Китай Ли Къцян, оповестиха от Министерство на туризма.

В българската делегация за форума в Пекин следващата година ще бъдат представители на туристическия бизнес и от всички сфери на стопанската система. Идеята е туроператорите от двете страни да започват съответни взаимни планове. Министър Ангелкова и дипломат Джан Хайджоу разискаха и опцията за разкриване на директна авиолиния сред двете страни.

Обмисля се да бъде открит и български туристически информативен център в Пекин, заяви още министър Ангелкова. Тя изясни, че той ще бъде втори, откакто през септември беше открит подобен център във финансовата столица Шанхай. Н.Пр. Джан Хайджоу съобщи, че това е доста добра концепция, и предложи българските центрове да работят с локалните туристически организации.

Китайската страна отдава огромно значение на двустранните взаимоотношения с България в областта на туризма, сподели Н.Пр. Джан Хайджоу. Той разяснява, че КНР ще предприеме съответни действия за разпространение на страната ни като туристическа дестинация за четири сезона. И означи също, че част от подготовката на форума на България на високо равнище ще е и планувана замяна на визити на български туроператори в Китай, както и на китайски организации и туристи в България.

Н.Пр. Джан Хайджоу пое ангажимент да спомага за бъдещи общи начинания, както и за организацията на взаимни събития у нас и в Китай.

За първите 10 месеца от годината визитите на китайски туристи в страната са над 24 хиляди, като се регистрира растеж от 44,5% в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Положителни са и данните за пътуванията на българи към Китай. В интервала януари-октомври 2017 година те са се нараснали с 12,7 на 100.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР