Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането

...
Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането
Коментари Харесай

Експертите се отчетоха пред Борисов за ваксините, премиерът инспектира лично хладилниците

Подготвихме се бързо и пристигна ли имунизацията против COVID-19, имунизирането се провежда единствено благопожелание и гратис, с ваксини утвърдени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската организация по медикаментите. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на визитата си през днешния ден в Центъра по заразни и паразитни заболявания, където се обитава и БулБИО. Премиерът персонално се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в профилирани хладилници. От понеделник стартира и работата за организация по места в страната.

„ Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина единствено в единия. По първични данни първата пратка, която ще пристигна, ще бъде 125 000 “, съобщи от своя страна министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов. Здравният министър добави, че такива хладилници ще бъдат ситуирани в Столичната РЗИ, още през днешния ден ще се инсталира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се сътвори организация и за останалите РЗИ в страната

„ С проф. Гигов в понеделник събираме шефовете на шестте РЗИ, които са виновни за шестте региона в страната, с цел да създадем локалните логистични режими на държание и систематизиране на имунизацията, организацията на таргетните групи “, уточни здравният министър.

„ За да бъдат и нашите хладилници оптимално в услуга, единият ще бъде ситуиран във Варна, вторият в Пловдив и третият в София “, съобщи ръководителят на Националния действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Министърът на опазването на здравето означи също, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще дойдат още 6000 флакона. Министър Ангелов уточни, че препаратът е разполагаем на лечебните заведения непрекъснато, като той е безвъзмезден и наличен за всички пациенти в България.

Директорът на БулБИО Румен Кофинов срещна премиера и с напредъка по плановете, за които държавното пое ангажимент да оказва помощ при предходното посещаване на премиера в сдружението през април тази година. Тогава Кофинов показа пред министър-председателя капиталовите планове, които създава БулБИО. Първият е за нова индустриална линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде повишен потенциалът за произвеждане на имунизацията, за която сдружението има лиценз. Вторият план е за разширение производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е извънредно значимо за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето опазване на здравето. Третият план планува възобновяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лекуване на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. Кофинов посочи, че ремонтът в лабораторията, който течеше напролет, към този момент е приключен.

„ Закупихме 10 кобили, конюшната е пред довеждане докрай. Закупен е профилиран уред за плазма и от идната година ще има произвеждане “, означи още шефът на БулБИО. „ Това е ноу хау в България и беше вярно да се възвърне “, посочи от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР