Подгответе камшика и изтупайте федората – онлайн платформата GlobalXplorer ще

...
Подгответе камшика и изтупайте федората – онлайн платформата GlobalXplorer ще
Коментари Харесай

Този уебсайт позволява на всеки да се превърне в съвременен Индиана Джоунс. От Космоса

Подгответе камшика и изтупайте федората – онлайн платформата GlobalXplorer ще разреши на всеки, който желае, да се трансформира в актуален Индиана Джоунс, написа Science Alert.

Разработена от Сара Парцак – археоложка и носителка на TED приз за 2016 година, GlobalXplorer употребява сателитни фотоси, с цел да даде късмет на потребителите си да прегледат разнообразни терени из Перу от птичи взор. По този метод те могат да търсят нови евентуални археологически разкопки.

Парцак финансира плана с парите, които печели от TED (1 млн. долара).

“Можем да създадем свят, в който хората освен, че се интересуват от историята, само че и самите те я преразказват “, споделя тя.

В доста връзки GlobalXplorer е основано по-скоро като игра, колкото като теоретичен инструмент. Стартирате като младши откривател, а уеб сайтът стартира да ви образова и да ви демонстрира какво в действителност би трябвало да търсите и по какъв начин наподобяват археологическите разкопки от височина 724 км.

Колкото повече се ровите из тези „ плочки “ (100 по 100 квадратни метра), толкоз по-големи рангове ще придобивате.

Всяко ново равнище отключва разнообразни награди, в това число достъп до особено наличие в YouTube.

„ Искаме хората да имат причина да се връщат към платформата “, споделя Парцак. Нейната цел е да употребява международното общество на откриватели, които, по един или различен метод, да облекчат товара, паднал върху плещите на професионалните археолози.

Данните, събрани от GlobalXplorer, ще бъдат прехвърляни към Парцак и нейният екип. Те ще ги проучват и ще преценят кои местности в действителност заслужават в допълнение внимание.

Парцак счита, че платформата ще се хареса на хората, защото археологията ни дава вероятност. Все отново човечеството е претърпяло тирани, климатични промени, стопански рецесии и болести, добавя тя.

„ В края на краищата – всички ние сме хора – споделя Парцак. – Смятам, че желанието ни да научим кои сме и от кое място сме пристигнали, ни свързва по метод, от които в действителност имаме потребност сега. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР