Подготовката за зимния сезон в Швейцария върви по план, пишат

...
Подготовката за зимния сезон в Швейцария върви по план, пишат
Коментари Харесай

Швейцария също се подготвя за зима без руски газ

Подготовката за зимния сезон в Швейцария върви по проект, пишат локални медии, представени от Ройтерс. Страната няма лични газохранилища, само че има дял в оборудване край френския град Лион. Допълнително страната подписа двустранно съглашение с Франция и води договаряния с Германия за доставки при спешни обстановки и изцяло спрени доставки.

Правителството е наредило на доставчиците на газ в страната да обезпечат в газопранилища газ в размер на 15% от годишното ползване, което е 35 тераватчаса, както и да подсигуряват варианти за доставката на 6 тераватчаса газ от друг от Русия източник. Това е към 20% от зимното ползване на газ в Швейцария.

Досега пет доставчика на газ в страната са обезпечили физически газ в газохранилищата на прилежащите страни от 3,8 тераватчаса газ, или към 60% от заложените цели.

Страната няма огромна взаимозависимост от природен газ - той обезпечава едвам към 15% от енергийното ползване. 42% от газа отива за отопление на семействата, а останалите - за промишлеността, превоза и бранша на услугите.

Заради заплахата от преустановяване на доставките има рекомендация мощностите, които могат да употребяват различни горива, да имат подготвеност да преминат на лек недопечен нефт. Резервите от нефт в страната могат да покрият потреблението за четири месеца.

По данни на държавното управление към 47% от вноса на газ в Швейцария идват непосредствено или косвено от Русия. Берн купува газ от газовите хъбове в прилежащите страни от Европейски Съюз.

В случай на спиране на доставките държавното управление първо ще предложи семействата и бизнеса да лимитират потреблението на природен газ. Мощностите, които имат други възможности, ще би трябвало да преминат към него. Ако това не даде резултат, ще бъдат въведени ограничавания, като семействата и някои обществени действия са предпазени консуматори. Останалите консуматори ще имат квоти за природен газ, само че без да има приоритизиране, сочат още проектите на Берн за тази зима.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР