Подготовката на подзаконов нормативен акт, който да регулира възнагражденията на

...
Подготовката на подзаконов нормативен акт, който да регулира възнагражденията на
Коментари Харесай

Пандов: Има проектонаредба за заплатите на медиците. Меджидиев: Няма остойностяване на труда

Подготовката на подзаконов нормативен акт, който да контролира възнагражденията на медицинските експерти, стартира през първата половина на 2022 година Към м. юли има направен план на разпоредба по отношение на възнагражденията на медицинските експерти. Във ваши изказвания в медиите обявихте, че ще обявите за публично разискване плана. Това споделя депутатът от „ Продължаваме промяната “ и някогашен шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето Васил Пандов във въпроса си към служебния министър доктор Асен Меджидиев по кое време планът ще бъде разгласен от Министерство на здравеопазването за публично разискване.

„ Проектът, направен през първата половина на 2022 година, е бил обсъждан като част от изцяло предложение за законови и подзаконови промени по отношение на възнагражденията на медицинските експерти и другите лица, заети в бранша. Цялостното предложение за законови и подзаконови промени в съответния случай не е съпроводено от остойностяване на труда на заетите в бранша. По това методът на управлението на Министерството на здравеопазването през първата половина на 2022 година се разграничава от метода на актуалното управление на ведомството, който е общопризнат и от останалите заинтригувани субекти, декларирали присъединяване си в основаната от мен работна група “, дава отговор министър Меджидиев.

Той прецизира, че въпросът за съответно установяване на възнагражденията в бранш „ Здравеопазване “ и основаването на постоянна среда би трябвало да бъде подложен и решен в границите на необятен публичен спор.

„ При вероятни няколко метода е нужен избор на оня от тях, с който биха се постигнали в най-голяма степен преследваните цели. Едва откакто бъде изработен изборът с нужния консенсус, би могло да се пристъпи към правенето на съответните нормативни промени, които да вкарат правната рамка за определянето на възнагражденията в бранша. Министерството на здравеопазването смята, че в основата на който и да е от вероятните подходи за разрешаване на въпроса следва да бъде сложено остойностяването на труда на работещите в бранша – това са медицинските експерти и всички други лица, които вземат участие директно в диагностично-лечебната активност и/или в грижите за пациентите “, споделя още министърът.

Той напомня, че е основана работна група със задача да проучва вероятните подходи и да предложи модел за остойностяване на труда на посочените лица, в която са включени представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и обществената политика, Министерството на финансите, НЗОК, БЛС, БЗС и БАПЗГ. Предвидено е при нужда да бъдат поканени и други лица в активността на работната група.

„ Министерството на здравеопазването смята, че по всяка възможност биха се наложили промени на законово и на подзаконово равнище. Всеки от плановете на нормативен акт предстои на независимо публично разискване в осъществяване на Закона за нормативните атове “, споделя още министър Меджидиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР