Подготовката на българските градове за явления като вчерашния обилен дъжд

...
Подготовката на българските градове за явления като вчерашния обилен дъжд
Коментари Харесай

Архитект: Градовете ни не са подготвени за обилен дъжд

Подготовката на българските градове за феномени като вчерашния изобилен дъжд не е на задоволително равнище. Това съобщи пред БНР проектант Борислав Игнатов - ръководител на УС на Камарата на архитектите в България .

" Не може летен дъжд да води до такива компликации, вреди и разноски ", добави архитектът.

 Варненските улици още веднъж са
Варненските улици още веднъж са " аквапарк " след дъжд

В пожарната са получени над 25 сигнала за наводнени здания и изби

Според него е належащо да се изготвят нормативни документи, които да станат наложителни в бъдеще. Повечето от документи са писани във времена, когато не е имало нито интернет, нито е имало световно стопляне като термин .

" Свидетели сме по какъв начин климатът се променя и виждаме такива неща, които не са присъщи за нашите ширини . Вчера беше в София, преди две седмици - във Варна имаше голям проливен дъжд, в Бургас също. Жалко е да се прахосват такива средства за вредите, когато може да се вземат превантивни решения ", счита ръководителят на строителната камара.

Арх. Игнатов уточни, че система на София за дъждоотвеждането е замислена още с началото на модерния град София - след Освобождението . Тогава е имало стратегическо мислене отсега нататък.

" Нашата задача е да изградим вярна, добре оразмерена дъждовна канализацията и надлежно да има непрестанен надзор и поддръжка на такава канализация в действителния свят, а не на хартия. Има потребност и от сериозна просветителна акция по този въпрос . Не може да продължаваме да виждаме нашата природа - дерета, реки, даже градска среда цялостни с отпадъци ", изясни арх Игнатов.

От година и половина Камарата интензивно предлага на Министерство на регионалното развитие и Министерски съвет да се създадат коренни промени в метода на ръководство на строителния развой освен по време на създаване на обектите, а и по-късно при тяхната употреба. Едно от главните оферти е да има строителни инспектори, които ревизират нещата на място ".

 Пороен дъжд и градушка наводни Бургас Обновена
Пороен дъжд и градушка наводни Бургас

Дърво е паднало върху кола, в която имало хора

Според архитекта би трябвало да се изградят буфери в случаи на огромни порои. Тогава вчерашният дъжд не би бил тестване за актуалните отводнителни системи. Системите в България би трябвало да бъдат осъвременени , безапелационен е проектант Игнатов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР