Подемът на Зелените, ефектът Грета - на името на младата

...
Подемът на Зелените, ефектът Грета - на името на младата
Коментари Харесай

Европейската политика за търговията - по-зелена след евроизборите

Подемът на Зелените, резултатът " Грета " - на името на младата шведска природозащитничка, и влизането на партията на френския президент Еманюел Макрон в Европейския парламент евентуално ще доведат до една по-защитаваща и природощадяща комерсиална политика на Европейски Съюз.

Европейските избори в неделя демонстрираха, че обичайните консервативни и социалистически партии, които дълго управляваха Европейския съюз, изгубиха десетки места. Те към този момент не могат да сформират болшинство, съюзявайки се между тях, и ще разчитат повече при приемането на европейски закони на поддръжката на либералите и Зелените, съумели да засилят наличието си.

Либералният блок, който в този момент е третият по величина в 751-местния Европейски парламент, добави над 40 места, отпред с 21 места на партията на Макрон " Република, напред! ", която дава обещание отбрана на европейския бизнес и осъществяване на съглашението за климата от Париж. Зелените ще усилят евродепутатите си от 52 на 69.

Ако погледнете резултатите от вота, виждате предпочитание на европейците да бъдат предпазени, предпочитание климатичните промени да бъдат регистрирани и Франция ще продължи да бъде настоятелна по избрани въпроси, с цел да може нашата комерсиална политика да отговори на тези стремежи, сподели Жан-Батист Льомоан, френският държавен секретар към министъра по европейските въпроси и външните работи пред кореспонденти в Брюксел преди среща на Европейски Съюз за търговията.

Като оставим настрани околната среда, Франция е измежду най-големите бранители на ограничения, които да накарат Китай да отвори държавните си търгове за задгранични компании. Зелените също желаят Европейски Съюз да бъде корав с Китай.

Търговските съглашения станаха гореща политическа тематика през последния петгодишен мандат на Европейския парламент, включвайки диспути по въпроси от сигурността на храните до климатичните промени.

След като бяха изменени наредбите през 2009 година, тъй че Европейският парламент да има пълномощия да утвърждава търговски съглашения, те включиха повече ограничения за поощряване на устойчивото развиване, както и една реформирана система за споразумяване на разногласията сред вложители и страни.

Дори с тези промени Зелените гласоподаваха против споразуменията за свободна търговия с Канада, Япония и Сингапур. Според тях тези съглашения слагат правата на огромните компании пред правата на жителите и служащите и се концентрират върху по-разхлабената регулация, в това число либерализация на финансовите услуги, излагайки на опасности стандартите за сигурност и качество в региона на околната среда и потребителите.

Зелените против комерсиалните договаряния със Съединени американски щати

Евентуалните бъдещи търговски съглашения включват споразуменията с латиноамериканския блок Меркосур и с Австралия, Нова Зеландия и Индонезия. Сред тези съглашения може да бъде и контракт с Англия след напускането й на Европейски Съюз и едно по-ограничено съглашение със Съединени американски щати.

Европейската комисия сподели, че договаряния с Вашингтон, които обаче не са за изцяло комерсиално съглашение, няма да подсигуряват спомагателни задължения, като да вземем за пример уговорките, свързани с околната среда. Но Зелените не са уверени.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен сподели в неделя, че може да си показа Зелените да се причислят към консервативната ЕНП, социалдемократите и либералите от АЛДЕ в една проевропейска коалиция в новия Европейски парламент. Зелените сигурно биха го създали единствено против избрана цена, а посланието за опазването на околната среда оказва въздействие и върху другите партии.

Шведският министър по европейските въпроси и търговията Ан Линде уточни, че нейните социалдемократи са дали обещание, че споразуменията за свободна търговия ще бъдат сключвани единствено с сътрудници, които са подписали Парижкото съглашение за климата и поддържат премахването на вносните мита върху екологичните артикули.

Тя се надява, че напъните в региона на опазването на околната среда, въодушевени частично от 16-годишната шведска природозащитничка Грета Тунберг, ще бъдат " визитната картичка " на новия парламент. Надявам се, че ще стане по този начин. Ефектът " Грета " ще ни помогне в това, добави тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (579)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР