Поддържането на мира между двата номинални съюзника в НАТО -

...
Поддържането на мира между двата номинални съюзника в НАТО -
Коментари Харесай

САЩ целят деескалация на напрежението между Анкара и Атина

Поддържането на мира сред двата номинални съдружника в НАТО - Гърция и Турция - в миг, когато и на двете страни предстоят значими избори, е приоритет за американската дипломация и това е, което държавният секретар Антъни Блинкен се надява да реализира при визитата си в Атина и Анкара по-късно през февруари.

Съединени американски щати увериха Гърция, че Турция няма да предизвика случай в навечерието на изборите - парламентарни в Гърция и парламентарни и президентски в Турция - които ще се проведат напролет. Но нападателната изразителност от страна на Анкара ще продължи.

Да се попречи на Русия да реализира безапелационна победа в Украйна и да се резервира единството на НАТО във връзка с задачата за въздържане на Москва е от първостепенно значение за администрацията на Байдън. Турция сподели доста признаци, че е обезсърчителен сътрудник - придобиването на ракетната система С-400 от Русия, отводът да осъди намерено Владимир Путин, опасността за налагане на несъгласие върху кандидатурата на Швеция за участие в НАТО и така нататък - до момента в който връзките и съдействието сред Гърция и Съединени американски щати са по-близки от всеки път.

И въпреки всичко последното нещо, което администрацията на Байдън би желала да види, е Турция да се отдалечи от Запада. Ето за какво тя упорства на Турция да бъдат предоставени по-големи отговорности в командната конструкция на НАТО, като да вземем за пример командването на задачата на алианса в Косово, макар желанията на Турция да разшири въздействието си в района и околните ѝ връзки с проруска Сърбия.

Седмица преди визитата на Блинкен се чака министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин да посредничи за среща сред министрите на защитата на Гърция и Турция - Никос Панайотопулос и Хулуси Акар, в границите на срещата на НАТО в Брюксел./БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР