Поддържаме непрекъсната връзка със състава на дипломатическото ни представителство в

...
Поддържаме непрекъсната връзка със състава на дипломатическото ни представителство в
Коментари Харесай

МВнР: Имаме готовност за евакуация на дипломатическото си представителство в Украйна

Поддържаме непрекъсната връзка със състава на дипломатическото ни посланичество в Украйна. При усложнената обстановка и след последните офанзиви не предвиждаме евакуация. Имаме подготвеност при вероятно по-нататъшно изостряне или неспособност да се продължи работата на терен с проекти за евакуация.

Това съобщи заместник-министърът на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев на брифинг пред медиите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Коджабашев изясни, че съставът на дипломатическото ни посланичество в Украйна наброява 6 души и те са оборудвани с каски и бронежилетки. “Страната ни изрично осъжда експанзията в Украйна, ” акцентира той.

Говорителят на Министерство на външните работи разяснява и визитата на президента на Република Армения Вахагн Хачатурян. Той уточни, че визитата на арменския президент е дало доста добър резултат за поддържане и развиването на връзките сред двете страни, както и за усилването на двустранни разговор. Коджабашев изясни, че изключително внимание е било отделено на въпроса за превоза и свързаността, като са били разисквани ограничения за директна въздушна връзка сред Ереван и София.

Коджабашев сподели, че при провеждането на постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни връзки, главните тематики, които са били разисквани от външните министри са били две - съветската експанзия в Украйна и връзките Европейски Съюз - Китай. Представител на България е бил министърът на външните работи Николай Милков. “Той е отбелязал с безпокойствие ескалацията на съветската експанзия, както и хибридните офанзиви против страни членки на Европейски Съюз. Информира сътрудниците си за помощта, която българската страна е одобрила да даде на Украйна, включваща зимни дрехи и медицински комплекти за 35 000 ранени украински бойци. ”, уточни Коджабашев. По време на съвещанието Милков е коментирал и обстановката в Иран и възможното участие на Босна и Херцеговина. “Милков е подкрепил даване на директна бюджетна поддръжка от страна на Европейска комисия за страните в Западни Балкани по повод справяне с енергийната рецесия пред идния тежък зимен сезон ”, сподели още той.

От външно министерство разясниха и стачката на техните чиновници. Коджабашев уточни, че от 19 октомври чиновниците на Министерство на външните работи са почнали протестни дейности за нарастване на заплатите. “МВнР е осведомено с проблемите, те не са нови, а датират от 20-25 години ”, означи той и добави, че министерството се пробва да позволи тези проблеми благодарение на страната. “Стараем се да провлечем млади и квалифицирани хора. Приоритет ще си остане обезпечаването на съответно заплащане на висококвалифицираните чиновници ”, безапелационен е представителят на Министерство на външните работи.

Заместник-министърът на външните работи даде повече информация във връзка с скорошните събития в съседката ни РСМ. ”С неразбиране следим по какъв начин РСМ стартира поредна акция против българските организации и това заплашва главните права българските жители в прилежаща страна по линия европейската спогодба за правата на индивида. Принудени сме да напомним на страната претендент за участие в Европейски Съюз, че в европейската процедура законодателните начинания касаещи правото на сдружаване се водят от устрема да се улесни, а не затрудни основаването и действието на цивилен сдружения и организации ”, означи Коджабашев. Той уточни, че е извънредно недопустимо потреблението на разказ, което експлоатира тематики свързани с фашизъм и антисемитизъм, за ограничение на съществени права и утежняване на добросъседски връзки. “Отхвърляме изрично опитите да се наложат селективни едностранни исторически тълкования ”, сподели още той и добави, че от това могат да завоюват трети враждебни към Европейски Съюз страни.

Желязко Радуков, държавен специалист в Дирекция „ Югоизточна Европа “ подсети, че преди години в РСМ в Охрид е основана организация, която е била посрещната със същия вид акция и е била неразрешена.

“Учредителите на организацията заведоха дело в Хага и завоюваха формираното дело в Хага ”, сподели той и добави, че евентуално в този момент ще се случи същото.

По отношение на резолюцията, която Нидерландия одобри за отвод от присъединение на България и Румъния в Шенген, от външно министерство показаха, че не престават да считат, че страната е изпълнила всички критерии за присъединение и също така имаме позиция от специалисти на Европейска комисия, че се оправяме добре.

На въпрос от БГНЕС дали се плануват спомагателни ограничения в Нидерландия за улеснение на приемането на България в Шенген и възможни общи старания сред България и Румъния в това начинание от външно министерство показаха, че в най-скоро ще се обсъдят съответни дейности, с цел да можем да отговорим уместно на предлагането на нидерландския парламент. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР