Подаваме сигнал до ОЛАФ, Лаура Кьовеши и българската прокуратура за

...
Подаваме сигнал до ОЛАФ, Лаура Кьовеши и българската прокуратура за
Коментари Харесай

Мая Манолова: Подаваме сигнал до ОЛАФ и до Кьовеши за нарушения в завода за боклук в София

Подаваме сигнал до ОЛАФ, Лаура Кьовеши и българската прокуратура за нарушавания в завода за отпадък в София, построен с 30 млн. лева европейско финансиране. Депонирането на отпадъци от столичния цех за отпадък тук, в депото в Долни Богров, което от дълго време трябваше да е гора с 80 хиляди дървета, е резултат от политическия чадър и корупцията в системата за ръководство на боклука в София. Писани са редица писма до Фандъкова и Борисов и за депото в Долни Богров, и за завода за отпадък, и за отклоняването на средства от „ Чистота Искър “, само че реакция – никаква. От депото мирише освен на отпадък, само че и на корупция. Това съобщи Мая Манолова от обединението „ Изправи се! Мутри вън! “ във видео онлайн от депото в Долни Богров.

Според обещанията на Борисов, тук не би трябвало да се събират боклуци от 2015 година, а да има гора с 80 хиляди дървета. Депонирането е в нарушаване на европейските правила за финансиране на завода за отпадък, тъй като той създава три пъти по-малко RDF и два пъти повече отпадък. Над 100 хиляди тона отпадък се заравят в депото в Долни Богров. То се стопанисва от „ Чистота Искър “ – сдружение, забъркано в голям брой кавги. За шеф на това сдружение е назначен някогашният кмет на регион „ Изгрев “ от ГЕРБ – Цветомир Жеков. В момента той прикрива отчетът, който открива кражба на 20 хиляди литра нафта единствено за четири месеца, добави Манолова.

Преди два месеца „ Чистота Искър “ си промени името и към този момент са СОФЕКОСТРОЙ. И Столична община, по образеца на държавното управление на Борисов, ще си направи черна каса в лицето на СОФЕКОСТРОЙ. Както от Министерство на регионалното развитие и Министерството на стопанската система към „ Автомагистрали “, ДКК и „ Монтажи “ се отклоняват пари и се преразпределят без правила и публични поръчки в строителство, асфалт и бетон, по този начин и СОС и столичната кметица ще разпределят към СОФЕКОСТРОЙ без състезания парите на столичани, изясни тя.

Вдигаме тематиката през днешния ден, тъй като на следващия ден изтича срокът за подаване на документи от компании за създаване на инсталацията за отпадък в центъра на София. Ще създадем всичко допустимо оборудването да не бъде построено, тъй като това ще замърси в допълнение въздуха на столичани, сподели Манолова и сподели фотоси на депото отпреди 10 дни. Припомняме, че тя дружно със съдружие „ За Земята “ е страна по делото против инсталацията в София.

Вероятно от боязън поради идните парламентарни избори, столичният кмет Йорданка Фандъкова е удължила с един месец периода за подаване на документи за построяването на инсталацията. Въпреки че отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда за оборудването се апелира, Фандъкова продължава процедурата, сподели още Манолова.

Няма да позволим без единодушието на столичани да се прави тази апаратура. Тя е на два километра от идеалния център на София и на един километър от три огромни столични квартала, съобщи Манолова и акцентира, че инсталацията ще отделя серни и азотни окиси, по 8 тона фини прахови частици годишно, летлива и дънна пепел, както и тежки метали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР