Подари час на природата“ – този призив цели да насърчи

...
Подари час на природата“ – този призив цели да насърчи
Коментари Харесай

Подари час на природата: Експерт на WWF със съвети как да опазим Земята

„ Подари час на природата “ – този апел цели да насърчи хората освен да изгасят светлините алегорично за 60 минути на 23 март, само че и да посветим време за потребни природосъобразни действия. Това съобщи за Българска телеграфна агенция Калина Бояджиева от WWF – България.

Тя е координатор на Часа на Земята за нашата страна. Организацията е създала платформа, на която има разнообразни оферти, в които да се включат жителите със препоръки от специалистите. Дарения, посещаване на магазин за артикули втора ръка, подготвяне на ястия на растителна основа или засаждане на дърво са единствено част от концепциите. Събрали сме богат лист с действия от храна, спорт и здраве до изкуство и развлечения, разяснява Бояджиева. 

На уеб страницата ни е очакван брояч, който демонстрира какъв брой часа са " подарени " от хората за природата, както и ранглиста по страни, тъй че елементарно ще проследим по какъв начин се представяме в България, съобщи специалистът. Тя безапелационна, че това е идея, за която си заслужава страната ни да заеме първата позиция.

Часът на Земята е най-мащабната природозащитна самодейност в света, стартирана точно от WWF. Идеята ѝ е да притегли публичното внимание към това какво се случва с природата и по какъв начин всеки един от нас може да се включи в нейното запазване, разяснява Бояджиева. Тазгодишното издание се споделя „ Най-големият час за Земята “, тъй като повече хора от всеки път би трябвало да се причислят към идеята, означи също тя.

От решаващо значение е да повишим осведомеността по отношение на екологичните провокации и да обединим сили, с цел да спрем загубата на биоразнообразие, акцентира природозащитникът. Тя цитира данни, съгласно които за последните 50 години са изгубени 69% от популациите на дивите животни. Експертът подсети, че природата е „ нашият общ дом и източник на всичко, което ни е витално належащо “ и по тази причина е нужна споделена отговорност. С всяко наше деяние можем да помогнем или навредим на света към нас. Важно е какво и какъв брой консумираме и по какъв начин са създадени продуктите, да вземем за пример, съобщи Бояджиева. Можем да ядем сезонна храна от локални производители, да компостираме, да употребяваме повече градски превоз или колело, да сменим уредите у дома с по-енергийно ефикасни, поучава тя.

Многократна приложимост на артикули, за които това е допустимо, също е измежду значимите, съгласно специалистите, ограничения за понижаване на отрицателното въздействие върху природата. Рециклирането също е част от позитивните ограничения.

„ Моят съвет е всеки да стартира с това, което му е елементарно и прелестно, по този начин бързо ще се стимулира да продължи. Ако подхванем нещо, което ни е мъчно изпълнимо, има късмет бързо да се откажем и да решим, че няма смисъл и " нищо не зависи от мен по този начин или другояче “, разяснява Бояджиева.

Тя остава оптимист за идеята. Вече седем години давам отговор за провеждането на Часа на Земята в България, като всяка година отчитаме по-голям интерес, заключи тя.  

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР