Подадох оставка точно 22 години след като бях назначен, реших

...
Подадох оставка точно 22 години след като бях назначен, реших
Коментари Харесай

Явор Колев: Напускането ми от ГДБОП не е свързано с Комисията по хазарта

Подадох оставка тъкмо 22 години откакто бях назначен, взех решение да дам рестарт на живота си, имам общо 25 години в системата на Министерство на вътрешните работи, съобщи в предаването „ Тази заран “ Явор Колев. Той беше един от създателите на отдела за битка с киберизмамите. Той представляваше ДАНС в Държавната комисия по хазарта.

Преди два месеца и половина шефът на отдела за киберпрестъпления Главната дирекция за битка с проведената престъпност подаде оставка.

„ Придобил съм право на пенсия, още съм млад и деятелен и ще бъда потребен на обществото и в друга роля “, сподели той.

Ще работя в друга роля- в частния бранш и неправителствени организации, преподавам в УНСС и в Пловдивския университет, изясни Явор Колев. Той остава и консултант по киберсигурност към Министерски съвет, като тази служба е на доброволни начала.

Не съм имал спор с който и да било в Министерство на вътрешните работи, съобщи Явор Колев.

„ Участието ми в Комисията по
хазарта беше в границите на 2012 година до 2019 година Не бих могъл да разясня работата ми там, защото има формирано следствено дело, аз съм разпитван като очевидец “, сподели той.

„ Моите функционалности в тази роля бяха да не се позволява организирането на противозаконни
хазартни игри на територията на България. С наше присъединяване беше изменен Законът за хазарта в частта му за онлайн залаганията. Около 1 милиард по данни на статистиката изтичаха по това време през уеб сайтове от Далечния Изток, което с измененията и филтрацията на тези уеб сайтове на българска територия, беше прекъснато “, означи Явор Колев.

Той изясни, че Държавната Комисия по
хазарта има към 50-60 чиновници, които са разпределени в три дирекции. „ Всички материали, които са постъпвали там, са били обработвани и на нас са ни докладвани в границите на съвещанията “, посочи Колев.

„ Не мога да разясня дали е имало въздействие на Васил Божков в Комисията, тъй като не съм установявал такова въздействие “, съобщи той.

По думите му не е имало давление на който и да било
хазартен оператор, тъй че незаконно да му бъде даван лиценз.

„ Интересно е, че всичките документи са получавани от Комисията като администрация, и от други държавни органи, които са способени за заплащането на налози, и това не е било открито, което и на мен ми е чудно “, разяснява Явор Колев за това, че Васил Божков не си е плащал таксите.

Той акцентира, че неговите функционалности са били разнообразни и там има други държавни органи, които са способени по заплащането на налози.

Не е постъпвала информация в ДАНС и ГДБОП за нерегламентирани връзки на ръководителя на Комисията с представители на
хазартни оператори, съобщи той.

Напускането ми не е обвързвано с Комисията по
хазарта, няма напън от който и да било за акта, който съм подхванал, съобщи Явор Колев. Той посочи, че не познава Васил Божков, както и никой различен хазартен оператор.

„ Коронакризата е предизвикателство към всички сфери на публичния живот, включително и в киберсигурността. Кризата провокира промени в бизнеса и промени в образованието. Хората бяха лимитирани да стигат до работното си място и трябваше да работят от у дома, а това даде опция на киберпрестъпници да нападат компютърни системи, които се употребяват за придобиване на имотна полза или кражба на финансови средства “, уточни още специалистът.

Според него задача на работодателите е да провеждат по този начин работата, тъй че да бъде атакувана. Те би трябвало да обезпечават корпоративни компютърни системи – преносими компютри, които да се употребяват единствено за работа, посъветва Явор Колев.

„ Не е добре да се употребяват домашни компютърни системи, които са налични от всички членове на фамилията, употребяват се за влизане в обществени мрежи, игри, занимания, събаряне на филми, тъй като това основава опасности “, означи Колев.

Според него родителите би трябвало да построяват доверие и да са наясно какво вършат децата им на компютъра, тъй като детето може да стане жертва на зловредно въздействие.

Той посъветва да се употребяват приложения за наставнически надзор и да не дават опция да се качват комуникатори като „ Скайп “ или „ Вайбър “. Според Колев би трябвало да се лимитира опцията на дребни деца да имат профили в обществените мрежи. Педофилите нападат по този начин, посредством тях извеждат децата на улицата, сподели още Явор Колев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР