Под звуците на Траурния марш тръгна литийното шествие с тялото

...
Под звуците на Траурния марш тръгна литийното шествие с тялото
Коментари Харесай

Под звуците на Траурния марш тръгна литийното шествие с тялото на патриарх Неофит

Под звуците на Траурния марш потегли литийното шествие с тялото на Негово Светейшество патриарх Неофит.

 

То ще бъде отнесено в храм " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена.

 Снимка: bTV

Траурен звън прозвуча от камбанарията на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

 

Най-отпред духовник носи бялото патриаршеско покривало на Неофит. Митрополитите следват лафета, подредени от двете му страни.

 

В първите редици са цар Симеон Втори, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, министър председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от държавното управление в оставка, народни представители, представители на непознати задачи у нас, на вероизповедания и на институции. В процесията са и доста миряни.

 

С лафет от катедралата „ Свети Александър Невски “ до Централна гара са транспортирани  тленните остатъци на цар Борис III Обединител през 1943 година

 

 Снимка: bTV

 

 Снимка: bTV

 

В траурното литийно шествие ще се включат и гвардейци. На две места ще бъдат отслужени къси молебствия.

 

 Снимка: bTV

 

 Снимка: bTV

 

Преди това Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “. В него участваха и представителите на поместните православни църкви и архиереите на Българската православна черква.

 

Да бъде заровен в двора на храм " Св. Неделя " е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му остатъци ще бъдат положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.

Втори ден българския народ се покланя пред своя патриарх. Вчера поклонението продължи близо 13 часа. Днес още веднъж имаше огромна опашка от хора, искащи да се сбогуват с духовния татко на България.

Гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил ковчегът с тялото на Цар Борис III, през днешния ден придвижи и ковчега с тленните остатъци на Негово Светейшество патриарх Неофит до митрополитската катедрала " Св. Неделя ".

 

За разлика от 1943 година, когато лафетът е бил теглен от коне, през днешния ден това ще направи военна машина.

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР