Под ударите на пандемията от коронавирус световната икономика през 2020

...
Под ударите на пандемията от коронавирус световната икономика през 2020
Коментари Харесай

МВФ: Кризата заради Covid-19 ще е много по-тежка от тази през 2008/2009 г.

Под ударите на пандемията от ковид международната стопанска система през 2020 година ще преживее най-лошата си година от Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век, предизвестява Международният валутен фонд (МВФ) в новата си прогноза за икономическото развиване.

МВФ чака международната стопанска система да се свие с 3% тази година, което е доста повече от спада от 0.1 %, регистриран при Голямата криза от 2009 година. За 2021 година се чака възобновяване с напредък от 5.8 %. Фондът обаче признава, че вероятностите за възобновяване следващата година са обгърнати в неустановеност.

За България МВФ предвижда за тази година спад с 4% на брутния вътрешен артикул, което е по-сериозно от плануваните 3% от държавното управление. За следващата година се предвижда напредък от 6%. За съпоставяне, икономическият растеж на страната за предходната година бе 3.4 %.

Фондът предвижда нивото на безработица в България да доближи тази година 8% по отношение на 4.2 % предходната година, а за 2021 година упованията са за намаление на безработицата до 4.5 %. Инфлацията ще бъде на ниво 1 на 100 и 1.9 на 100 надлежно тази и идната година по отношение на 2.5 на 100 предходната година, съгласно МВФ.

В прогнозата си от януари, преди Covid-19 да се очертае като сериозна опасност за публичното здраве и икономическия напредък по целия свят, МВФ предвиждаше международен напредък от 3.3 % тази година. Мащабните ограничения за въздържане на разпространяването на вируса обаче като карантина, прекъсване на бизнес активността, обществена отдалеченост и ограничавания на пътуванията ненадейно съвсем сковаха икономическата интензивност в огромна част от света.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР