Под тежкото зимно небе мрачно мълчаливата опашка от хора се

...
Под тежкото зимно небе мрачно мълчаливата опашка от хора се
Коментари Харесай

Хора продължават да идват: ударени от кризата турци се редят на опашки за хляб

Под тежкото зимно небе тъмно безмълвната опашка от хора се простира зад ъгъла на павилиона на Байрам Думан, който предлага самун с понижение за истанбулчани, ударени от икономическото неразположение на Турция, написа " Франс прес " в собствен репортаж.

Културната и историческа столица на Турция предлага по-евтин самун за бедните в магазините Halk Ekmek ( " Хлябът на народа " ) от 1978 година

Но с покачването на цените на ежедневните артикули, до момента в който Турция се бори с една от най-тежките си стопански рецесии от десетилетия, Думан споделя, че опашките са изключително дълги тази година.

" Цените се покачиха доста в пекарните. Хора не престават да идват ", споделя 50-годишният мъж.

Опашките са тревожна панорама за президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който се пробва да се бори с инфлацията посредством понижаване на лихвените проценти.

Както предвидиха икономистите, решението на Ердоган не работи.

Страните нормално покачват лихвите по заемите, с цел да забавят харченето и да понижат цените - комбинация от политики, която турският държавен глава, благоверен мохамеданин, отхвърля, базирайки се на ислямските закони против лихварството.

Според публични данни, които доста турци стартират да слагат под подозрение, цените предишния месец са се повишили с 21 % спрямо ноември 2020 година

Икономистиje чакат този % съвсем да се удвои до началото на идната година поради внезапното обезценяване на лирата, което прави вноса доста по-скъп.

Но по-високите цени към този момент са налице в турските магазини, където съществени артикули като слънчогледово олио, яйца и масло костват почти двойно повече отпреди година.

Проправителствените медии упрекват града, който се ръководи от кмета на опозицията Екрем Имамоглу, че политизира опашките за самун преди изборите, които би трябвало да се чакат доникъде на 2023 година

Един вестник твърди, че Имамоглу играе " мръсна игра ", като затваря доста от магазините за самун с понижение, което прави опашките по-дълги в съществуващите.

Градът възразява, че в действителност прави повече хлябове с понижение от всеки път, като в допълнение ги продава в някои супермаркети.

Но опашките за павилиони са дълги и в други огромни градове, в това число в столицата Анкара.

След като чакат в търпеливо безмълвие под дъжда към 10 минути, множеството клиенти на Думан си потеглят с четири или пет хляба в транспарантни найлонови торбички.

Скривайки се под качулки и чадъри, малко на брой желаят да приказват с кореспонденти за това какво ги е изкарало по студените улици в търсене на най-евтиния самун в Турция.

Хлябите се продават за 1,25 лири (10 американски цента), към половината от цените на множеството елементарни хлябове.

Спестяванията може да наподобяват нищожни - към 25 цента за пет хляба - само че те се сумират в страна, където повече от 40 % от хората получават формалната минимална заплата.

Изправен пред вероятностите за най-тежките избори от своето 19-годишно ръководство, Ердоган предходната седмица увеличи минималната месечна заплата от 2826 на 4253 лири - към 340 $ (300 евро) по настоящия обменен курс.

Въпреки нарастването, минималната заплата към момента е по-ниска от $380, които струваше при започване на годината.

Икономистите също се тормозят, че 50-процентното нарастване на заплащането на толкоз доста хора ще направи казуса с инфлацията в Турция още по-лош.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР