Под натиска на украинските сили президентът на Русия Владимир Путин

...
Под натиска на украинските сили президентът на Русия Владимир Путин
Коментари Харесай

Фигаро: След частичната мобилизация в Русия имаме и частично военно положение

Под натиска на украинските сили президентът на Русия Владимир Путин разгласи военно състояние в териториите, окупирани от Москва, отбелязва френският щемпел. " След частичната готовност (в Русия) имаме и отчасти военно състояние ", цитира " Фигаро " реакция на съветската политическа анализаторка Фарида Рустамова.

Докато всички бяха вперили очи в украинския град Херсон, откъдето по заповед на Москва изтеглят десетки хиляди цивилни, Путин разгласи серия от ограничения, поради които съгражданите му сигурно ще усетят още по-силно дъха на войната в самата си страна. Това постанова без никакво подозрение " напрегнатото " състояние на съветските войски в Украйна, както се изрази във вторник новият им командващ военачалник Сергей Суровикин, написа вестникът.

В още трийсетина съветски района също ще бъдат затегнати гайките в областта на сигурността, показва " Фигаро " и назовава " нова стъпка в мобилизацията на ресурсите на страната " замисленото " преориентиране " на съветската стопанска система с оглед " предпочитаните потребности " на армията. Както и по времето на COVID-19, използването на новите ограничения значително ще бъде предоставено на локалните губернатори, с цел да не поеме отговорността основно централната власт, прибавя изданието.

Руският сенат утвърди ограниченията същия ден, само че не даде детайлности, показва " Фигаро ". Вестник " Монд ", обаче, изброява дейности, планувани в конституцията на Русия при военно състояние - да вземем за пример, комендантски час, възбрана на събиранията, евакуация на стратегическите предприятия, възбрана за овакантяване на съответната територия, изолираност на чужденците и военна цензура в телекомуникациите.



По мотив евакуацията на цивилни от Херсон " Монд " цитира коментар на украинския народен представител от района Сергий Хлан, съгласно който Москва ги " депортира, както през руската ера ", а описът на препоръчвания им от окупационните управляващи багаж демонстрира, че " става дума за еднопосочно пътешестване " до Русия.

Решението за тази евакуация е самопризнание за уязвимост - нещо извънредно за съветския Генерален щаб, акцентира в. " Либерасион ". Всекидневникът помества и репортаж от Сиверск, дребен град в Донбас, притиснат сред съветските и украинските войски и непрестанно обстрелван. Много фамилии не могат да го изоставен и живеят измежду руините - останали са съвсем без помощ извън и наближаващата зима вдъхва опасения за най-лошото, акцентира изданието.

Руснаците се опасяват от украинско контранастъпление под формата на градска война в Херсон, изяснява евакуацията пред в. " Нувел обсерватьор " Карол Гримо, наблюдателка от Геостратегическата обсерватория в Женева. Според нея Украйна има превъзходство в района и съветските войски може да се изтеглят към анексирания от Москва през 2014 година полуостров Крим, който ще бъде идващият стадий от настъплението на украинските сили. Тогава " в един миг постът на Владимир Путин ще бъде прекомерно заплашен ". Путин обаче желае да резервира поста си и Москва може да употребява неразрешени оръжия, страхувайки се, че може да го стори и Киев, прибавя Гримо.

" Убийствата на цивилни са единственото умеене на армията на Путин ", декларира във връзка последните офанзиви на Москва в Украйна военачалник Марк Хъртлинг, някогашен командващ въоръжените сили на Съединени американски щати в Европа, дал изявление за в. " Експрес ".

Руските войски обстрелват мирното население и унищожават цивилен инфраструктури с вярата да всеят суматоха. Но не съумяват - вместо да обезсърчат украинците, те ускоряват решимостта им. Армията на Киев напредва, а мобилизацията в Русия не върви, съветското командване е непълноценно и силите на Москва не могат да поразяват военни цели в Украйна. Русия употребява ирански дронове, а скоро може би и ракети от Иран - това сочи, че съветските арсенали са доста съществено изтощени, прибавя военачалник Хъртлинг.

Руските офанзиви утежняват без друго напрегнатата обстановка в енергетиката на Украйна. Според Киев 30 на 100 от електроцентралите в Украйна са разрушени от съветски удари през последните дни, което води до всеобщи спирания на тока в цялата страна. А зимата наближава, написа в. " Паризиен ".

" Ситуацията през днешния ден е сериозна в цялата страна, тъй като районите у нас са взаимно подвластни ", цитира вестникът предизвестие на консултант от президентския офис в Киев, предложил на украинците да се приготвят за риска да презимуват " без електричество, отопление и вода ".

Руските удари по цивилни инфраструктури в Украйна са военни закононарушения, напомня в. " Кроа " вчерашното изказване на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. С ударите по електроцентрали в Украйна Русия може би в действителност нарушава редица правила на Женевската спогодба от 1949 година за държанието по време на война, утвърдена от всички страни в света, декларира всекидневникът.

От друга страна, електроцентралите обслужват освен цивилните украинци, само че и военните, до момента в който водят отбранителни и настъпателни интервенции. И преди да нападна, Русия би трябвало да е наясно защо служи всяка съответна набелязана за удар централа и какви ще са последствията за мирните жители. Но с цел да бъдат избрани дейностите ѝ като военни закононарушения, е належащо следствие на способената инстанция - Международния углавен съд. По случая обаче могат да се самосезират и украинските правосъдни органи, показва изданието.

А систематичните обстрели на цивилни по време на даден спор съставляват освен военно закононарушение, само че и закононарушение против човечеството, акцентира " Кроа ".

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР