Под екватора на Марс е открит лед, който в течно

...
Под екватора на Марс е открит лед, който в течно
Коментари Харесай

Откриха лед под екватора на Марс, достатъчен, за да покрие цялата планета

Под екватора на Марс е открит лед, който в течно положение ще е задоволителен, с цел да покрие цялата планета. Според данни на Европейската галактическа организация количеството е задоволително, с цел да трансформира алената планета в огромне море и даже да запълни целия басейн на Червено море. 

Откритието е направено от уред на ESA по време на задачата Mars Express, почнала да изследва планетата през 2003 година Това не са първите доказателства за лед към екватора на Марс, само че до момента не са откривани сходни количества. 

Смята се, че ледът е между 219 хиляди и 396 хиляди куб. м. За съпоставяне - това е повече от всичките сладководни ресурси на Земята, а Червено море е с размер от 233 хиляди куб. м.

Ледът евентуално е ситуиран на дълбочина от 3.7 км, а над него има наслоена пепел и прахуляк, което съществено го е замърсило. Според откриватели това прави опцията за потребление на леда малко евентуална. 

Още при започване на 21 век откривателите допускат, че геологичното образувание Medusae Fossae, което опасва екватора, е главен източник на прахуляк на Марс и причина за мощните пясъчни стихии. 

Мисията Mars Express открива там значими находища с незнаен състав, само че наличните данни не позволяваха да се откри дали те съдържат друго с изключение на пластове втвърдена пепел и прахуляк. Радар открива, че материята там е с ниска компактност и много транспарантна, както и че дава отговор на сигналите от вода в твърдо положение.

Това изобретение удостоверява теорията, че климатът на Марс е бил друг в предишното. Няма обаче отговор на въпроса по какъв начин тази вода се е озовала толкоз надълбоко под повълхността. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР