Почвата в Средиземноморския регион деградира и земята там се превръща

...
Почвата в Средиземноморския регион деградира и земята там се превръща
Коментари Харесай

Почвата в регион в Европа деградира бързо. Това е предупреждение за всички ни

Почвата в Средиземноморския район деградира и земята там се трансформира в пустиня по-бързо, в сравнение с в която и да е друга част на Европейския съюз, сочи ново проучване.

Експерти предизвестяват, че комбинираните резултати от неустойчиви практики при обработката на земята и изменението на климата са изчерпили един кардинално стеснен запас до съвсем сериозни стойности.

Скорошна обява на Европейската комисия във връзка с здравето на почвата открива, че до 70 % от почвите в Европейския съюз губят потенциала си да дават основни екологични функционалности.

Плитките почви в Средиземноморския район са изключително податливи на интрузия на морска вода, ерозия, суша и пожари.

Междувременно гъстата населеност в района води до появяването на обширни улици от бетон или асфалт, а земята се замърсява с тежки метали и пестициди.

Когато почвата е здрава, тя съхранява и оттича водата. Освен това е виновна за развъждането на 95 % от храната, която консумираме. Когато е деградирала, нейните съществени витални процеси не действат вярно.

Средиземноморският район е фамозен със своите домати, грозде и маслини, само че този вид храни и стопанска система са все по-трудни за поддържане.

Въпреки това съществуват извънредно малко проучвания, които да покажат кои са главните отговорници за умирането на почвата в района.

Множество проучвания, включени в сегашния разбор, се концентрират върху деградация, породена от ерозия, само че единствено няколко регистрират резултатите на биологичната деградация.

Мравките и земните червеи са известни с това, че контролират питателните субстанции подземен и техните дейности поддържат интегритета на почвата. Дали техните общества са се трансформирали в резултат на човешката интервенция? И по какъв начин това е повлияло на обкръжаващата ги среда?

Все още нямаме отговори на тези въпроси, а времето, с което разполагаме, с цел да ги намерим, бързо изтича.

От 50-те години на предишния век сушите в Средиземноморието зачестяват. Това принуждава някои фермери да изоставят земята си, защото рискът да опустинее се усилва. Това усилва заплахата и от пожари.

„ Промените в селскостопанските системи, наред с други промени в потреблението на земята, водят до сериозни равнища на загуба на местообитания “, пишат създателите.

„ Това е изключително притеснително, защото Средиземноморският район се характеризира с извънредно биологично многообразие, с огромен брой ендемични видове… “

Това изследване - първото, което прави обзор и обобщава положението на почвата в Европейското Средиземномори - показва, че към момента няма съответно законодателство на Европейски Съюз, което да пази селските почви от урбанизация. Засоляването също не се преглежда в съответни политики на Европейски Съюз, макар че анализът открива, че то съставлява забележителна опасност за почвата.

„ Като цяло липсват постоянни систематични оценки на средиземноморските почви и формален орган за събиране и синтезиране на налична информация “, заключават създателите.

Ако Европейски Съюз желае да предотврати по-нататъшно крах на почвата, той би трябвало да спре да третира земята си като кошче за боклук.

Изследването е оповестено в Science of the Total Environment. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР