Почти всяка седмица имаме жертва на инвестиционна измама, заяви Владимир

...
Почти всяка седмица имаме жертва на инвестиционна измама, заяви Владимир
Коментари Харесай

Владимир Димитров: Всяка седмица имаме жертва на инвестиционна измама

" Почти всяка седмица имаме жертва на капиталова машинация ", съобщи Владимир Димитров, шеф на дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП.

Стотици излъгани с подправен клип, в който се дава обещание ежемесечен приход против вложения в огромна петролна компания. В ГДБОП всяка седмица тъжби подават по няколко жертви на измамата.

Във подправените клипове, с които измамниците притеглят хората, се употребяват лицата на държавници, политици, известни спортисти и публицисти.

" Явяват се при нас жители на процедура от цяла България, които споделят, че самата машинация е почнала преди 7-8 месеца. Разглеждали в някоя обществена мрежа наличие и са видели реклама на уебсайт. Последвали са линка, прочели са на уеб страницата какъв брой е доходоносно това нещо, видяли са дийп фалшив видео. Огромна част от нашите жертви са оставили имената и телефона си. В следствие, както казвате и вие, са получили позвъняване от колцентър. Пак им е обяснено по какъв начин тъкмо този уебсайт, тъкмо тази платформа като влагат техните пари, ще ги утрои тези пари ", съобщи Димитров.

" Самата активност е проведена от незаконни групи, само че на процедура самата машинация се извъешва от чиновниците на колцентровете. Малка част от тези чиновници, които знаят какво правят и са специализиране в това нещо. Терминът за тези чиновници е ритейшън сътрудници, които знаят по какъв начин да се сближат психически с жертвата. Ако жертвата се опита да изтегли част от своята т. н. " облага " му се желаят още пари под предлог, че да вземем за пример Швейцарската банкова асоциация желае някаква такса ", изясни още Владимир Димитров, шеф на дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП.

" Когато видят сходен клип е належащо да го рапортуват на самата обществена мрежа, а също и да ни уведомят нас. Ние доста постоянно правим мониторинг на обществени мрежи и на други интернет платформи и когато забележим сходно наличие го отстраняваме ", сподели още пред Българска национална телевизия Владимир Димитров, шеф на дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР