Почти всичко, което смятате, че знаете за историята, е грешно.

...
Почти всичко, което смятате, че знаете за историята, е грешно.
Коментари Харесай

Защо „Нова хронология“ на Анатолий Фоменко твърди, че историята на човечеството е фалшива

Почти всичко, което смятате, че знаете за историята, е неверно. Римската империя процъфтява в края на Средновековието, а не през 8 век пр.н.е. Всъщност Древен Рим, Гърция и Египет такива, каквито ги познаваме, не са съществували въобще. Така най-малко твърди „ Нова последователност “ – доктрина, създадена от съветския математик Анатолий Фоменко.

От 1970-те години Фоменко (роден през 1945) основава, усъвършенства и разгласява своите хрумвания, съгласно които историята, в която имаме вяра и която одобряваме за истина, значително е изфабрикувана. Той твърди, че епохи от историята са или фалшифицириани от лъжливи създатели или неправилно интерпетирани от учените (теория, която не се разграничава доста от по този начин наречената Теория за фантомното време).

Докато някои от детайлите в теорията на Фоменко звучат изключително объркващо, водещата концепция е, че документираната история от преди 11-14 век просто не е истина – и той показва разнообразни аргументи, заради които това е по този начин съгласно него. Почти всички съществуващи документи от този интервал, написа Фоменко, са неблагонадеждни заради редица фактори – неприятни устройства за отчитане на точното време, непостоянно водене на документи, липса на оживели документи в тяхната целокупност и по този начин нататък.

Освен това, съгласно Фоменко, предренесанската история е значително изфабрикувана от редица писатели, множеството от които са направили това подправяне, с цел да удовлетворят католическата черква и други християнски водачи от времето – по този начин, че да показват исторически „ доказателства “, които да са в поддръжка на написаното в Библията.

Фоменко се концентрира по-специално върху ръкописите на френския християнски академик от 16 век Жосеф Скалигер. Според Фоменко Скалигер е измежду водещите историци, които подкрепят основаването, установяването и пропагандирането на тези „ подправени “ документи от интервала преди Ренесанса, които са непокътнати и до през днешния ден.

И в случай че историците не са били напълно непочтителни като Скалигер, твърди Фоменко, то тогава те са били нечестни по други способи. Според него те просто измислили античната история, основавайки се на модерни за тогава хора и събития, с цел да основат „ фантомна “ история, както я назовава той.

Фоменко има вяра, че голяма част от историята на Евразия сред 3 и 11 век е била измислена от историци от 13-17 век, които основават подправени документи, описващи живота от предходните епохи като в тях записвали вариации на събитията, протичащи се през 13-17 век.

Подобно нещо се е случило и с Библията, твърди Фоменко. Той написа, че Библията, такава, каквато я познаваме през днешния ден, значително се основава на измислици и модифицираното наличие на по-старите текстове от 11-14 век и че същите тези изменени текстове в действителност отразяват събития, случили се през 11-15 век.

Защо по-точно Анатолий Фоменко оспорва всичко това и по какъв начин се пробва да потвърди изказванията си, е напълно различен въпрос. Освен че основава „ Нова последователност “, той е незабравим математик, член е на Руската академия на науките, Руската академия на естествените науки, Международната академия на науките на висшите учебни заведения и професор в Московския държавен университет. Публикувал е над 250 научни труда.

През 1973 година Фоменко стартира да чете писания на други учени по отношение на несъответствията на историческите данни, свързани с циклите на Луната. Когато самият той стартира да изследва информацията в тази област, той стига до извода, че доста лунни затъмнения и други небесни събития не биха могли да се случат тогава, когато историците настояват, че са се случили и затова същинските дати на основни исторически събития се разминават със стотици години.

В умозаключение, Фоменко написа: „ Когато споделяме, че Брут убива Цезар, единственото нещо, което това значи е, че даден писмен източник, който е съумял да оцелее до наши дни, твърди, че това се е случило и нищо повече! Въпросът за това какъв брой тъкмо е документирана историята и какъв брой добре са отразени същинските събития остава доста комплициран и изисква особено изследване. “

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР