Почти всички знаят за Наклонената кула в Пиза, но има

...
Почти всички знаят за Наклонената кула в Пиза, но има
Коментари Харесай

Какво има вътре в наклонената кула на Пиза?

Почти всички знаят за Наклонената кула в Пиза, само че има редица неща, които остават в сянка. Например, за какво е издигната кулата, по какъв начин наподобява вътре и в коя посока в действителност пада в този момент?

Наклонената кула в Пиза е един от най-ярките представители на класическото дълготрайно строителство – строена е съвсем 200 години. Известно е единствено кой е дал първите пари за градежа – локална вдовица на име Берта ди Бернардо подарява 60 сребърни монети при започване на 1172 година. Вярно, строителството стартира едвам на 9 август 1173 година.

Известно е, че като цяло работата по бъдещия „ Пиаца дей Мираколи “ стартира през 1064 година с построяването на катедралата, инициирано от свещеник Гуидо. Преди началото на строителството на Наклонената кула в Пиза са останали 100 години, само че специалистите са сигурни, че точно Гуидо е създателят на концепцията за нейното създаване.

Тъй като Наклонената кула в Пиза е камбанария, т.е. тя би трябвало да се приема подобен архитектурен отбор през цялото време.

Авторството на плана първоначално се приписва на Бонано Пизано, само че сигурно се знае, че завършването, или по-скоро издигането на 8-ми етаж, където камбаните са ситуирани, е осъществено от Томазо Писано.

Интересно е, че Великата руска енциклопедия оповестява, че Pisano е прякорът на редица италиански скулптори и архитекти, т.е. даже не е напълно фамилно име. И „ Уикипедия “ написа, че това е името на няколко средновековни художници и занаятчии от Пиза. Тоест се оказва, че всеки строител на Наклонената кула в Пиза може да бъде кръстен Пизано.

Можем да кажем, че е добър образец за сполучливо име от позиция на маркетинга – в края на краищата, към това време, Наклонената кула в Пиза и като цяло целият този архитектурен отбор стартира да печели международна популярност. Между другото, в случай че построяването на катедрала в града не повдига въпроси, решението за построяването на такава висока камбанария (макар че в този момент е надалеч от върховете със своите 56,7 метра) е „ чисто за проявление “.

Тогава Пиза е била богат град-държава, по тази причина са желали да затвърди величието си с забележими причини – освен това забележими отдалеко.

И още един елементарен факт – Наклонената кула в Пиза не е издигната като наклонена, а би трябвало да е права. Защо се е навела – няма нищо, което е несъмнено, само че има единствено една версия и тя гласи, че грешката в изчисляването на строителите при подготовката на основата на постройката.

Че нещо не е наред с кулата, те видяха тъкмо 10 години след началото на строителството, когато стигнаха до третия етаж. Тогава наклонът беше 4-5 см. Ясно е, че е елементарно да се объркате в датите, само че в този случай има от какво да се изненадате. Така строителството на Наклонената кула в Пиза стартира през 1173 година, третият етаж е повдигнат през 1183 година, след което те се напрягат поради пет сантиметра и изоставят структурата до 1272 година (в някои източници – до 1275 г.).

Оказва се, че след 100 години, като че ли нищо не се е случило, строителите пристигнаха и започнаха да работят по-нататък.

Гражданите не счупиха нищо и не отнесоха, незавършената камбанария просто стоеше до катедралата (тя беше осветена през 1118 година, т.е. стана активна) и радваше енориашите с едвам забележимата си кривина и безполезност. Но този нов стадий от строителството, почнал през 1272 година, се простира в продължение на няколко десетилетия – едвам до 1319 година седмият етаж е приключен.

Опитвайки се да оправят „ тапите “ по пътя, строителите започнаха да „ влачат “ етажите над третия, правейки по-високи тавани в профил на наклона на кулата. В резултат на това наклонената кула в Пиза се оказа не просто наклонена, а „ с форма на банан “.

В същото време ъгълът на наклона на кулата към този момент беше 90 см – т.е. в последна сметка те единствено я утежниха. Строителите приключиха 7 етажа и напуснаха работата си още веднъж – повече от половин век. В края на строителството е разумно да се прегледа моментът, когато камбаните са се появили в камбанарията. И по този начин, още няколко генерации се смениха преди този момент да се случи.

Краят на строителството се приписва на 1372 година, когато е издигнат 8-мият етаж, Campanile – това е името на действителното равнище, където са сложени камбаните.

Между другото, този етаж получи изцяло плосък водоравен под. Изглежда, че остава по този начин и в този момент. Когато кулата стартира да се накланя от ден на ден и повече, а мраморът се счупва на „ гънките “, е решено незабавно да се избави архитектурното знамение.

В края на 20-ти век италианците са вложили 25 милиона евро в работа, която с изключение на подмяна на част от колоните (да, това е римейк) е подхванала и доста други ограничения. Затова беше решено да се извлече част от почвата от страната на кулата, противоположна на ската. За опита даже е издигната друга бетонна основа наоколо, с помощта на опитите, с които са осъществени всички калкулации.

Също по този начин беше решено да се конфигурира противотежест.

Оловно тегло от 900 тона (със самата кула с тегло 14 453 тона) беше прикрепено към горния център на кулата. В същото време изпод тя допира стената – оказа се много показателна илюстрация за наклона на кулата. Между другото, различен въпрос, който рядко поражда, е по какъв начин наподобява Наклонената кула в Пиза.

Там няма нищо – в смисъл, че няма вътрешни пространства. Просто „ тръба “ със спирални стълби и „ махало “, висящо в този момент, което дърпа наклонената постройка в противоположна посока. Така че, в случай че наклонената кула в Пиза в този момент пада в посоката, противоположна на наклона й – ролката на кулата заради тези ограничения е станала не толкоз огромна и, споделят те, продължава да понижава.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР