Почти всички висши началници от системата на МВР са били

...
Почти всички висши началници от системата на МВР са били
Коментари Харесай

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на Министерство на вътрешните работи са били разпитани като очевидци по делото против някогашната директорка на Митниците Петя Банкова, написа БНР.  

Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да завърши делото за ограниченията за неотклонение на Банкова и на хасковския предприемач Стефан Димитров. 

С малко определение, съвсем без претекстове, правосъдният състав с ръководител Веселин Пенгезов разгласи, че двамата остават за непрекъснато в ареста и че решението не предстои на обжалване.

Банкова и Димитров, бащата на Димитров - Марин, който е на независимост по здравословни аргументи, търсеният Никола Николов, по прякор Паскал, а от през вчерашния ден и някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, са упрекнати за присъединяване в незаконна група за контрабанда и корупционни закононарушения.

От през днешния ден единствените двама арестувани са с още обвинявания. Според прокуратурата Петя Банкова - по искане на Стефан Димитров, размествала и преназначавала на нови позиции разнообразни митнически чиновници. Част от тях даже били повишавани срещу волята им. 

Бившата шефка на Митниците ще дава отговор и за длъжностно закононарушение. 

Нейната висока - въпреки и към този момент някогашна, позиция, беше измежду причините да бъде оставена в ареста, макар че на още по-високопоставения единствено допреди дни Живко Коцев прокуратурата сама дефинира мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 20 000 лв..

Днес в правосъдната зала стана ясно, че сред първото и окончателното решение за задържането на Банкова и Димитров е била разпитана забележителна част от висшето управление на Министерство на вътрешните работи, в това число и служебният вътрешен  министър Калин Стоянов. Разпитаните декларирали, че са виждали неведнъж Стефан Димитров в Министерство на вътрешните работи по времето на Бойко Рашков. 

Адвокатът на Димитров Ивайло Найденов описа и за скришен очевидец, на чиито показания преди дни очевидно се е позовавал Стоянов, говорейки за вечеринка в дома на Рашков за неговото дискредитиране. В коментар за следствието Найденов сподели: 

" Публичен линч на една формация в Народното събрание против друга формация в Народното събрание. Това го виждам за първи път. И Живко Коцев да стане министър, Георги Георгиев, който е на " Вътрешна сигурност ", да стане заместник-министър, такива са нещата ". 

С други думи, само че в същия смисъл, одобри правосъдното определение юристът на Петя Банкова - Аделина Натина: 

" Това е правораздаване по време на избори. Когато политиката влезе в правосъдната зала, правото излиза. За страдание ". 

За Натина протичащото се с клиентката ѝ е отговор на тези, чиито ползи е засегнала и изключително при задържането на рекордното количество кокаин в тайник на резервоар за банани в Бургас: 

" Имаше данни, че с този опиат е щяло да се купуват гласове. Самата Петя Банкова още при задържането си сподели, че е имало такива данни. Не е сезирала способените органи, тъй като не ѝ беше дадена опция ". 

В правосъдната зала прокуратурата подсказа, че може да има и още обвинени. Което позволи и Натина, анализирайки характера на доказателствата по делото: 

" Всичко е допустимо. Снимките, които изтекоха, те не са СРС-та, една трета са Живко Коцев и две трети са за Бойко Рашков ".

В последната си дума пред съда Банкова съобщи, че постоянно е работила, пазейки ползите на страната, а Димитров, че чака, когато всичко завърши, " цялата журналистическа мощност да почисти името му ". 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР