Почти всички спорни предложения на Министерството на финансите за промени

...
Почти всички спорни предложения на Министерството на финансите за промени
Коментари Харесай

Данъчни закони: Без промени за заведенията и авторските договори

Почти всички противоречиви оферти на Министерството на финансите за промени в данъчните закони за следващата година най-вероятно няма да бъдат признати. Това демонстрира дотук гласуването на второ четене на текстовете в отрасловата бюджетна комисия в Народното събрание. Остава те да бъдат утвърдени дефинитивно и в пленарна зала, само че към този момент отпадат противоречивите хрумвания авторските контракти да могат да се приравняват на трудови от Национална агенция за приходите, да се, както и да се.

Депутатите взеха решение да оставят за идната седмица гласуването на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, в Закона за Данък добавена стойност и в този за локалните налози и такси. Но на база направените оферти занапред може да се каже, че преференциалните ставки по Данък добавена стойност може да останат освен за заведенията, само че и за фитнесите, а огромните компании с доходи от над 750 млн. евро, които ще заплащат по-висок налог облага в размер на 15%, евентуално ще си издействат облагаемата им база да се свие, което ще понижи ефикасния налог, който дължат.
Кешовите заплащания остават до 10 хиляди лева
Текстът, с който Министерството на финансите оферираше прагът за касови разплащания да падне на половина - до 5 хил.лв., отпадна. Така и през 2024 година той остава 10 хиляди лева

Почти всички парламентарни групи без ПП/ДБ гласоподаваха да отпадне и противоречивия текст в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, прочут като " Донос-бонус ", съгласно който хора, които са подали на Национална агенция за приходите информация за укрити налози или осигуровки, да могат да получават 10% от откритата сума като заплащане.
Реклама
За сметка на това се одобри текста работодателите да дават цялостна информация за всички приходи от трудови правни отношения, които са освободени от облагане (по силата на. Това са да вземем за пример безвъзмездна храна, работно облекло, ваучерите за храна, командировъчни (ако са над 1000 лева на година), приходи в натура.

Финансовото министерство твърди, че по този начин ще се направи по-обективна преценка " за действителния приход от трудови правни отношения на физическите лица и ще се понижат отклоненията от данъчно облагане посредством погашение на част от възнаграждението под формата на " необлагаем приход ". Но това значи също по този начин и спомагателна бюрократична тежест за всеки бизнес.
Заведенията отново печелят
Министерството на финансите се опита да вкара няколко ограничения за изсветляване на бранша на заведенията в подмяна на това преференциалната Данък добавена стойност ставка от 9% да остане още година, само че те не бяха признати. Депутатите отхвърлиха текста, съгласно който заведенията, категоризирани с повече от една звезда, ще са длъжни да изплащат заплатите на чиновниците си единствено по банков път. Няма да се таксуват и бакшишите на личния състав.

От думите на представител на Българска асоциация на заведенията, която е на Ричард Алибегов, стана ясно, че от национално показаните асоциации никой не е бил на среща с министъра на финансите и не е одобрявал тези ограничения за бранша. На срещата са участвали обособени ресторантьори, само че те не членуват в организациите. В средата на октомври получили покана, само че срещата трябвало да е преди локалните избори. Това даде спомагателен мотив на някои депутати да гласоподават срещу ограниченията.
Реклама 10% нормативно приети разноски за приходите от криптовалути
При облагане на приходи от продажба или подмяна на финансови активи от физически лица, в това число виртуални валути (биткойн и други подобни), се предлага да има 10% нормативно приети разноски, т.е. ефикасният налог ще стане 9%. Става въпрос за продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи, в това число виртуални валути, както и от търговия с задгранична валута.

Събирачите на гъби и билки ще дължат различен налог от 30 лева за всеки месец, през който се прави активността.

Освобождава се от облагане с данък бира, създадена от физически лица за персонално ползване, в случай че не се прави с комерсиална цел. Според вносителя на предлагането Даниела Божинова от ПП-ДБ сега производителите на домашна бира са към 2000 души в България, само че се усилват.
Свързани публикации Четири неща, които би трябвало да знаете за бюджет 2024 27 ноември 2023, 06:03 Правителството желае да таксува бакшишите 8 ноември 2023, 15:09 Данъчната оценка на жилищата ще се вдигне доста от 2024 година (обновена) 7 ноември 2023, 16:47 Правителството предлага таванът на разплащанията в брой да падне до 5 хиляди лева 6 ноември 2023, 17:12 България е сложена в " сив лист " за пране на пари, като стъпка от развой по осъществяване на задължения 30 октомври 2023, 05:57 Интервю | Асен Василев: Таксата върху съветския газ не е обвързвана с Шенген 26 октомври 2023, 14:41
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР