Почти цяло денонощие коалиционните партньори в Германия опитват да разрешат

...
Почти цяло денонощие коалиционните партньори в Германия опитват да разрешат
Коментари Харесай

Конфликт в Германия разтревожи Европа

Почти цяло денонощие съдружните сътрудници в Германия пробват да разрешат спор, раздрусал (макар и надалеч не заплашил от разпад) държавното управление. Разговорите, почнали през вчерашния ден след обяд сред социалдемократи, либерали и зелени, обаче стопират, с цел да продължат на следващия ден, оповестява Ntv.

" Дори след дълга нощ и тежка заран още няма единодушие ", написа Ntv. Новият опит е плануван за на следващия ден: спирането било нужно поради идни германско-нидерландски държавни съвещания в Ротердам сред двамата водачи, канцлера Олаф Шолц и премиера Марк Рюте.

Темите са главно европейски, както и свързани с войната, защитата и стопанската система, а в делегацията, дружно с канцлера, са и водачите на двете по-малки партии.

Тонът се втвърдява, а разликите не остават след 20 часа диалози, отбелязва " Шпигел ".

" Блумбърг " написа, че това става в миг, когато Шолц се е съсредоточил с проблеми на европейско равнище и с значими решения, свързани с ролята на Берлин в алианса, поддържащ Украйна

Агенцията напомня за обещанието на канцлера да заобикаля вътрешнокоалиционни разногласия, изискващи диалози с дълготрайност цяла нощ, каквито имаше в държавните управления на предшественика му, канцлера Ангела Меркел (социалдемократите бяха съдружен сътрудник в последните две).

За какво е разногласието

Проблемите в формираната в края на 2021 година коалиция изплуваха още веднъж на повърхността, когато вицеканцлерът и министър на стопанската система Роберт Хабек ( " Зелените " ) подлага на критика Свободната демократическа партия и прикани съдружните сътрудници да не бъдат захласнати от изследвания на публичното мнение и от медийното си позициониране. От заместник-председателя на либералите Волфганг Кубицки Хабек чу в отговор, че бил като съветския президент Владимиир Путин (макар Кубицки по-късно да се извини).

Особено изострен е казусът сред либерали и зелени, които имат дълбоки идеологически разлики за зеления преход и бъдещето на немската стопанска система.

Публичните различия подсетиха и кардиналните разлики: за построяването на автомагистрали и новии жп линии и мостове, за отхвърли от отоплението на газ, за помощите за деца. " Зелените " да вземем за пример отхвърлят автомагистралите като приоритет; съгласно тях е нужно съществено разширение на жп мрежата. Спорна точка е и налагането на ограничавания на скоростта по така наречен аутобани, което Свободната демократическа партия отхвърля.

Правителствен представител твърди, че има " прогрес " в диалозите, само че сутринта настояваше и че към този момент може да се приказва за " позитивни " развития, само че страните в разногласието са подготвени да беседват колкото би трябвало.

На фотографията: Германският министър на стопанската система Роберт Хабек, канцлерът Олаф Шолц и финансовият министър Кристиан Линднер
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР