Почти половината пълнолетни германци смятат т. нар. "фалшиви новини" за

...
Почти половината пълнолетни германци смятат т. нар. "фалшиви новини" за
Коментари Харесай

Почти половината германци смятат фалшивите новини за заплаха за демокрацията

Почти половината пълнолетни германци считат така наречен "фалшиви вести " за сериозна опасност за демокрацията, само че повече от половината споделят, че подправените вести не са нещо ново, демонстрира огласена през днешния ден анкета, представени от ДПА.

Фалшивите вести съставляват съзнателно популяризирана посредством обичайните медии и обществените мрежи информация, чиято цел е да притегля публичното внимание и да въздейства на публичното мнение, напомня ДПА.

Общо 48 на 100 от участниците в онлайн допитването на института "ЮГав " от края на май считат подправените вести за опасност, а съгласно 54 % подправени вести е имало постоянно.

Тридесет и осем на 100 от запитаните споделят, че има огромна възможност подправените вести да изиграят основна роля в акцията за плануваните за 24 септември общи избори в Германия.

Сондажът свидетелства, че германците гледат много скептично на способността на медиите да им дават надеждна информация за предизборната акция.

Само 35 % от запитаните се усещат "коректно и изчерпателно осведомени за политическите събития в Германия " от медиите.

Едва 28 % споделят, че имат вяра на държавните медии - доста по-малко в сравнение с тези, които изпитват доверие към полицията или към висшата правосъдна инстанция в страната - Конституционния съд.

Делът на интервюираните, които имат вяра на частните медийни организации, е още по-малък - 11 %.

В допитването са взели участие 2000 души на възраст над 18 години, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР