Почти половината от публичните потребителски компании в Китай нямат достатъчно

...
Почти половината от публичните потребителски компании в Китай нямат достатъчно
Коментари Харесай

В Китай губят надежда за бързо възстановяване и чакат фалити

Почти половината от обществените потребителски компании в Китай нямат задоволително средства, с цел да оцелеят през идващите шест месеца, написа Bloomberg. Данните акцентират какъв брой незабавно Пекин би трябвало да рестартира стопанската система и да накара потребителите още веднъж да харчат.

Ресторантите са в най-лоша форма, откакто епидемията остави китайците у дома. 60% от тях не могат да покрият разноските за труд и наем. Сред продавачите на бижута и облекла съвсем половината нямат задоволително кеш за идващите шест месеца, в случай че търсенето не се повиши внезапно.

Макар че броят на инфектираните с ковид в Китай понижава, а ритейлъри като Starbucks и Haildilao отвориха още веднъж обектите си в районите с по-нисък риск, търсенето не наподобява да се възвръща бързо, защото китайците се двоумят дали е безвредно да изоставен домовете си.

Китай чака и втора вълна инфекции, частично от хора, които се връщат назад в страната.

Макар че заводите възвръщат производството, очакванията за внезапно възобновяване понижават, откакто коронавирусът болести целия свят. Икономистите към този момент чакат международната стопанска система да загуби $2,7 трлн.

В Поднебесната империя пък икономистите се готвят за първото стесняване на стопанската система от 1992 година

Редица дребни и междинни предприятия в Китай към този момент са в колапс поради неналичието на свободни средства. Уязвимостта измежду обществените компании обаче сочи за по-голяма заплаха, защото някои от тях са шеф на хиляди чиновници. Очакват се съкращения и затваряне на обекти, съгласно анализатори.

Данните, оповестени в понеделник, демонстрират, че продажбите на дребно във втората най-голяма стопанска система са се сринали с 20,5 % през първите два месеца на годината. Услугите понасят по-тежък удар от производството.

Кризата ще бъде и опция за тези, които оцелеят. Те ще могат да разширят пазарния си дял и да придобият на безценица свои съперници.

Стимули ще има, само че по какъв начин ще бъдат платени те?

Правителството на Китай към този момент понижи лихвите и подреди на банките да усилят кредитирането, като отхлабят и условията, с цел да помогне на фирмите да възстановят активност. Местните управляващи също приготвят тласъци, с цел да изкарат потребителите от домовете им и да ги вкарат в заведенията за хранене и магазините.

Идеята за тласъците обаче не се приема еднопосочно, предава китайското финансово издание Caixin. Анализатори предизвестяват, че управляващите би трябвало деликатно да преценяват какъв брой средства могат да отделят и да би трябвало да създадат по този начин, че средствата да бъдат в същинска изгода за бизнеса и обществото.

Три огромни града в източен Китай към този момент раздадоха ваучери за $56,6 млн., които могат да бъдат употребени за туризъм, занимания и хранене - секторите, потърпевши най-тежко от рецесията.Проблемът обаче е, че локалните държавни управления нямат изключително доста свободни средства поради забавения напредък, а някъде и поради спад, на данъчните доходи като резултат от решението на централното държавно управление да понижи налозите и таксите.

Миналата година Китай не реализира задачата за напредък на данъчните доходи и те набъбнаха с най-бавния си ритъм от над 30 година насам - с едвам 3,2% при цел от 4,5%. Тази година ще бъде още по-тежка, защото коронавирусът срина потребителските разноски. Банките също са изправени пред проблем: растеж на необслужваните отговорности. Към края на февруари общият им размер бе 3,3 трлн. юана ($471 млрд.), или 2,08% от заемите. Ръстът за месец е 0,05 прочие п.

Рисковите заеми възлизат на 5,8 трлн. юана, растеж от 0,17 прочие п. Според Xiao Yuanqi, основен шеф по риска в CBIRC, делът на неприятните заеми ще пораства. Засега обаче той не е обезпокоен за банките, които имат финансови запаси и хранителни запаси в размер на 6 трлн. юана.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР